Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik-IV

This post has already been read 338 times!

Küresel ve Birbirine Bağlı Sistemler ???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında gıda sektörünün kritik boyutta önemi, tedarik zinciri aktörlerinin entegrasyonu, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Küresel ve Birbirine Bağlı Sistemler” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Hemen hemen tüm sektörlerde sektörün eko sistemi bağlamında sektör oyuncuları bir birine çeşitli derinliklerde bağlıdır. Konu gıda arzı – tedariği olunca bir birine bağlı olma önemi gittikçe artmaktadır.

Gıda tedariğinde birbirine bağlı sistemlerin detayında özellikle tarım ürünlerinin tarlada yetişmesi – üretilmesi, tarla ürünün işleme noktalarına transferi, tarım ürünlerinin işlenmesi, işlenmemiş ürünleri paketli veya dökme olarak pazara sunulması vb faaliyetleri gerçekleştiren aktörlerin yer almaktadır.

Gıda sektöründe bir birine bağlı sistemler özellikle bozulabilir gıda ürünlerinin dünyanın dört bir yanına oldukça rekabetçi fiyatlarla sevk edilmesi sürecinde daha da kritik boyutta sorumlulukları mevcuttur.

Gıda özelinde talep ve arz artık ülkeler veya bölgelerle sınırlı değil, aynı zamanda uluslararası süreçler haline geldi. Bu bağlamda tarım ürünleri üzerinde çifte basınç oluşmaktadır, oluşan bu ikili basıncın sağlıklı yönetilmesi adına alıcı ve satıcı ve sürekli yenilik arasında daha iyi bir koordinasyon oluşturmak durumundadır aslında bu koordinasyon gerekliliği bir birine bağlı sistemlerin doğası gereğidir.

Bir birine bağlı sistemler kuralı çerçevesinde alıcılar ve satıcılar arasında etkin koordinasyonun oluşturulma gerekçelerinden birisi gelişmiş kalite, lojistik ve bilgi sistemlerinin geliştirilmesi ve uygulanmasının sağlanmasıdır.

Bağımlı Sistemlerin aktörleri olan alıcı ve satıcı arasında oluşturulan etkin koordinasyon ile toplam tedarik zinciri ağı bağlamında diğer paydaşların gereksinimleri karşılanır. Aktörlerin karşılıklı mevcut ve potansiyel taleplerini karşılamak, sürdürülebilir tarım ürünleri tedariğini sağlamak adına önemli olan koordinasyon süreci nasıl tasarlanır? veya koordinasyon sürecinde hangi faaliyetler gerçekleştirilir?

Gelecek durakta “Koordinasyon Oluşturma Faaliyetleri ”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...