Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik-VIII

This post has already been read 404 times!

Yönlendirilmiş İş Süreçleri ???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları “Gıda Sektörü ve Sürdürülebilirlik” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında gıda sektörünün kritik boyutta önemi, tedarik zinciri aktörlerinin entegrasyonu, sürdürülebilir tedarik zinciri yönetimi, küresel ve birbirine bağlı sistemler, koordinasyon oluşturma faaliyetleri, ağ yapısının detayı, zincir iş süreçlerine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Yönlendirilmiş İş Süreçleri ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarik zinciri akışında tarafları uyumlaştırmak ve aralarında sağlıklı entegrasyonu oluşturmak aslında karşımıza öncelikli ilişkilere sahip yönlendirilmiş iş süreçleri ve faaliyetleri ağı mimari yapısını çıkarmaktadır.  Süreçlerin farklı soyutlama düzeylerinde tanımlanabileceğini unutmayın. Bu, her işlemin yönlendirilmiş ve bağlı ana süreçler, alt süreçler ve faaliyetler ağına ayrılabileceği anlamına gelir. Sonuç olarak, kişi iş bağlamında ihtiyaç duyulan soyutlama seviyesinin bilinçli bir seçimini yapar.

Yönlendirilmiş iş süreçlerinin çerçevesinin oluşturulması doğrudan gıda tedariğinin hedefleriyle ilgilidir. Bu Hedefler tedarik zincirinin kilit performans göstergelerine ilişkin son kullanıcı ve paydaş gereksinimlerini ne ölçüde karşıladığı ve toplam maliyetin ne olduğunu içermektedir.

Gıda tedarik zinciri ağları, gıda kalitesi ve sürdürülebilirliği konusunda artan tüketici talepleri ile karşı karşıyadır . Gıda kalitesi değişiminin ve çevresel yükün analizi, verimlilik ve yanıt verme gereksinimlerinin analizi kadar önemlidir.

Yönlendirilmiş iş süreçlerini tetikleyen hedeflerden örnekler: müşterilerin özel taleplerini karşılamak, ağ farklılaşması, pazar bölümlemesi,  en düşük maliyet, en düşük karbon ayak izi… vb

Gıda tedariği sürecinde bir diğer kritik hedef entegre kalitenin sağlanması. Entegre kalite, tüketicilerin, hükümetlerin, sivil toplum kuruluşlarının ve iş ortaklarının güvenli ve çevre dostu üretilen ürünlere yönelik artan talebinin karşılanmasını ifade etmektedir.

Entegre kaliteyi etkileyen faktörlerden birisi olan çevresel koşullar, ambalajın türü, yükleme şekli, sıcaklığa bağlı taşıma araçlarının ve depoların mevcudiyetinden etkilenebilir.

Gıda tedariğinde hedefin ana odağında, maliyet azaltma, gıdanın kat ettiği mesafeyi bir diğer değiş ile kilometrelerin azaltılması veya karbon ayak izinin azaltılması yer almaktadır. 

Gıda tedariği kapsamındaki hedeflerin pratikte gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğini ölçmek için Anahtar Performans Göstergeleri (KPI’LAR) kullanılır.

Gelecek durakta “Anahtar Performans Göstergelerinin Önemi ”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...