Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme –IV

This post has already been read 346 times!

Organizasyonel Oluşum – Strateji Uyumu ???

Merhaba Aysel EVRAN paylaşım dostları;

“Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında profesyonelleşme ile gelenler, profesyonelleşme sürecinin hızlı kazanımları, organizasyonun oluşturulmasına dair paylaşımlara yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Organizasyonel Oluşum – Strateji Uyumu” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Şirketlerin ölçekleri geliştikçe bağlantılı olarak organizasyon da sürekli geliştiği için, yapı da içeriğe bağlı olarak doğal olarak gelişir. Her durumda, bir organizasyon yapısı ve sistemleri iş stratejisini uygulamak için araçlardır. Organizasyon yapısı stratejiye uygun olmadıkça, profesyonelleşmeye yönelik herhangi bir girişim etkili olmayacaktır.

Aile işletmelerinde de organizasyon yapısının stratejiler ile uyumlu olması ile birlikte bazı aile işletmelerinde organizasyonel tasarım stratejilerinin oluşturulmasından önce yapıldığı bir gerçektir, bunun gerekçesi de stratejik planlama süreci kapsamındaki çalışmaların vakit kaybı olduğunun inancının kendisidir maalesef. Bu gerçekten hareket ile ertelemenin olmaması adına organizasyonel oluşum veya yeniden şekillendirilmesi çalışmaları başlatılır.

Organizasyonel oluşumun profesyonelleşme gereksinimlerini karşılayacak şekilde olmasına dikkat edilmelidir. Bu nedenle, yapının, sistemlerin ve süreçlerin gözden geçirilmesi bütünsel olmalıdır.

Organizasyonel oluşum sürecinde şirketlerin bulundukları faz ve ölçek doğrultusunda günden bilgisayarlaşma diğer bir değiş teknoloji yönetim süreci gündeme gelmektedir. Teknolojik yatırımların gündeme gelmesi oldukça önemli ve kritik olduğu bir gerçektir fakat bilgisayarlaşmanın, tüm bu sorunları çözmek için her derde deva olmadığını da belirtelim.

Özellikle kurumsal kaynak planlama yatırımları konusunda organizasyonun gereksinimleri ile birlikte aile şirketinin yönetimine sunacağı katkılarda dikkate alınmalıdır.

Çalıştığımız bazı aile şirketlerinde başarısızlık ile sonuçlanan ve iş süreçlerini daha da karmaşık hale dönüştüren kurumsal kaynak planları çalışmalarına tanık olmaktayız. Başarısızlığı beraberinde getirmeyecek kurumsal kaynak planlama yatırımının her şey den önce gereklilik derinliğinin netleştirilmesi için gerçekçi ve veriye dayalı analizinin yapılması oldukça kritiktir.

Sadece kurumsal kaynak planlamasının gerekliliği için değil tüm süreçler için karar verme sürecinin yapıtaşları çok iyi uygulanmalıdır

Gelecek durakta “Karar Verme Sürecinin Yapıtaşları “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...