Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme –IX

This post has already been read 310 times!

Profesyonelleşme ve Kurallar ???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında profesyonelleşme ile gelenler, profesyonelleşme sürecinin hızlı kazanımları, organizasyonun oluşturulması, organizasyonel oluşum – strateji uyumu, karar verme sürecinin yapıtaşları, profesyonelleşme ve delegasyon ilişkisinin detayı, güven ve profesyonelleşme, aile şirketi liderinin profesyonelleşme sürecindeki rolüne dair paylaşımlar yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Profesyonelleşme ve Kurallar ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Bildiğiniz gibi, aile işletmelerinde gel git ler yaşanmasının en önemli nedenlerinden biri kuralların olmaması ve -ya bunlara sıkı sıkıya bağlı kalınmamasıdır.

Aileler ve kuruluşlar da dahil olmak üzere tüm kalıcı kolektif topluluklar, üyelerinin sıkı sıkıya uyması gereken davranış kurallarını açıkça tanımlamış ve kabul etmiştir.  Davranış kuralları , temel değerleri uygulama yollarının bir ifadesidir. Aynı zamanda örgütsel sistemlerin ve süreçlerin oluşturulmasına yardımcı olur; başka bir deyişle, davranış kalıpları üzerindeki açıklık, ilişkilerde büyük ölçüde öngörülebilirlik ve istikrara yol açacaktır.

Ne yazık ki, birçok aile şirketi sadece açıkça tanımlanmış değerleri değil, aynı zamanda davranış ilkelerini ve uygulamalarını istemek için ciddi şekilde problem yaşamaktadır.

Öncellikle ilgili kuralların ve / veya uygulamalarının olmaması çok fazla kafa karışıklığı ve tahriş yaratır. Kuralların varlığı ve yerinde uygulanması komitenin veya kuruluşun düzgün işleyişini etkiler.

Aile şirketlerinin bazılarında tanımlanan davranış kurallarının uygulanmaya alınmasının askıda kaldığını sıkça görebiliyoruz. Kuralların tanımlanması ve kabul görülür şekilde üzerinde anlaşmaya varılması konusunda günlerce zaman harcayan aile şirketlerinin sıra uygulamaya geldiğinde erteleme yaşamları acaba kaostan mı besleniyorlar? Sorusunu akla getirmektedir.

Gerek kurumsallaşma gerekse profesyonelleşme sürecinde ana kilit rol oynayan faktör şirketin ve ailenin düzgün işlemesini sağlayacak kurallarının tanımlanarak uygulamaya alınması ile birlikte süreklilik kazandırılmasıdır, bir süre uygulayıp sonra rafa kaldırılması değildir.

Aile ve iş bağlamlarında bir davranış kurallarının tanımlanması ve uygulanmasına duyulan ihtiyaç, özellikle son zamanlarda, bir takım nedenlerden dolayı oldukça hızlı bir şekilde artmıştır.

Rekabetin şiddetlendiği bu dönemde her şeyin daha üst düzeyde yapılandırılmasına ve zamanlamasına ihtiyacımız var.

Gelecek durakta “Davranış Kurallarının Belirlenmesi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...