21 Yüz Yılda Üretim Yönetimi -III

This post has already been read 368 times!

İş Modeli ?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“21 Yüz Yılda Üretim Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki duraklarında  dünden bugüne üretim dinamikleri, iş hedeflerine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “İş Modeli” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

İş modeli mekanizması ne kadar iyi anlaşılırsa ve uygulamaya alınabilirse şirketlerin başarısı o kadar yüksek ve sürekli olur.

Öncellikle iş modeli, ürün fikrini tanımlamak ve plan hazırlamak için bir başlangıç noktasıdır. Bu planın temel amacı istenen sonucu, işletmemizin kullanıcılara / müşterilere sunmayı planladığı benzersiz değer önerisini belirlemektir.

Değer önerisini gerçek anlamda belirleyebilmek için :

Kullanıcılarımızın tanımlanması.

Ürün kullanım kapsamında oluşan sorunların çözülmesinin yollarının belirlenmesi.

Satış kanallardan gelecek gelir alternatiflerinin hesaplanması.

Gelirlerin oluşumunu etkileyen rakiplerin etki derecesinin belirlenmesi

İş ekosisteminin tanımlanması.

Ürün geliştirme sürecinin tüm fazlarının ve sorumlularının anlaşılabilir ve uygulanabilir şekilde oluşturulması

Henüz bir iş modeliniz yok ise ve iş modeli henüz belirlenmemişse, önce bunu yapmanızı tavsiye ederim.

İş modelini tanımlamak için, hedef müşterileri, onlar için çözmeye çalıştığımız sorunları ve sunabileceğimiz benzersiz değer önerisini detaylı çalışılır.

Tüm zamanlarda olduğu gibi iş modeli oluşturulurken veya güncelleştirilirken ihtiyaç duyulan teknolojiye yönelik gerçekleştirilecek yatırım süreci de detaylı analiz edilir.

Ürün geliştirme sürecinde daha geniş iş bağlamını anlamamızı gerektirir, ancak iş sonuçlarını karşılayan ve müşterilere değer sağlayan bir çözüm sunmamıza yardımcı olan bir ürün stratejisi üzerinde yineleme yaparız.  

İş modeli çerçevesinde geliştirilen genel iş planı, işin aşamasına bağlı olarak da değişebilir. İş bağlamı ve kısıtlamaların neyin başarılabileceği üzerinde bir etkisi vardır.  vermeyebilir. Ölçeklerine göre işletmelerde hedefler konularına göre önemi farklılaşabilir, bu gerçekten hareket ile ölçek ve hedef parametrelerinin ilişkilendirilmesi gerçekçi olması dikkatlice çalışılmalıdır.

İş modelinin ürün tanımlaması ile başladığını yukarıda ifade ettik ürün tanımamasını da müşteri segmenti tetiklediğinden dolayı hedef segmentlerin de netleştirilmesi katılımcı ve kapsayıcı olarak netleştirilir, bu netleştirme hangi segmentlerin peşinden gitmek istediğimizi yakalamamıza yardımcı olabilir. İş modelin başarılarının göstergesi hedeflere ulaşılma derecesidir

Gelecek durakta “Hedeflerin Gerçekleştirilmesi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...