Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği -VII

This post has already been read 471 times!

Yeni Bir İş Modeli Üzerinde Çalışmak ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında pandemi sürdürülebilirlik ilişkisi, döneme – geleceğe damgasını vuran üç zorluk, tasarım fazı, uygulama fazının belirlenmesi, gelecek adına değer yaratmanın detayı, değer yaratma mantığına  dair paylaşım yapmaya çalıştık

Bu durakta “Yeni Bir İş Modeli Üzerinde Çalışmak “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Yeni bir iş modeli üzerinde çalışmaya başladığınızda asıl soru şudur: Bunu neden yapıyorsunuz? Belirli bir bağlamda hangi sorunu, zorluğu veya fırsatı tanımladınız? Döngüsel ekonomiye geçiş bağlamında CO2 nötr bir şekilde çalışmanın gerekliliğini veya inşaatta veya elektronikte modüler elemanlara olan talebin arttığını düşünebilirsiniz. İş modeliniz biyo çeşitliliği iyileştirmeye, tek kullanımlık plastikleri kaldırmaya veya geri dönüştürülmüş malzemelerden bisiklet yapmaya odaklanabilir. İş modelinizi geliştirmenize neden olan acil sebep ve güdü açık değilse, göz önünde bulundurulması gereken ilk şey bu olmalıdır.

Yukarıda örnekleri verilen konularda çalışmaya ve bu çerçevesinde yeni iş modeli geliştirecek işletmelerin öncellikle yeni iş modeli kapsamında  zorluğun veya ortaya konan fırsatın doğasını ve bağlamını mümkün olduğunca net bir şekilde tanımlamalıdır.

 Bugünden itibaren yavaş ama emin adımlarla sürdürülebilirlik her iş modelinin merkezinde yer alacağını kabul ederek çalışmaların başlatılmasında fayda var. Mantıksal olarak, başlangıçta geleneksel olan tamamen pazar odaklı iş fikirlerinin geçerli olacağını göz ardı edemeyiz. Yeni iş modeli üzerinde çalışırken dikkate alınan ve analiz edilen parametreler : sosyal ve ekolojik bileşendir ve bu çerçevede hangi temaların kritik olacağının anlaşılabilir olmasının sağlanması. Önemli olan temaların pazar fırsatını nasıl etkilediğinin de analiz edilmesi oldukça önemlidir.

Sürdürülebilirlik odaklı iş modeli geliştiren ve bu bağlamda çalışan tüm küresel şirketlerin ajandasına gelen ana tema, gıda sisteminin bundan 30 yıl sonra nasıl görüneceğine dair bir vizyon geliştirilmesidir.

Gelecek durakta “Gıda Sisteminin geleceği”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...