Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği -V

This post has already been read 596 times!

Gelecek Adına Değer Yaratmanın Detayı???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında pandemi sürdürülebilirlik ilişkisi, döneme – geleceğe damgasını vuran üç zorluk, tasarım fazı, uygulama fazının belirlenmesine  dair paylaşım yapmaya çalıştık

Bu durakta “Gelecek Adına Değer Yaratmanın Detayı “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Şimdiden geleceğe doğru uyumlu değer yaratma ve elde tutma organizasyonu hem sosyal hem de örgütsel yeniliği gerektirir. Değer yaratmanın anlamı da tamamen parasal olmaktan çok sayıda değer içerecek şekilde genişletilir.

Organik modeller ve iş modelleri çok daha yakından iç içe geçmiş durumda. Bir organizasyonun sınırları boyunca birbirimizle ve birbirimiz arasında değer yaratmaya başladığımızda, ekonomik–örgütsel kuralların yeniden tasarlanmalıdır. Bu gerçekten hareketle geleceğe doğru yol alındığında değer yaratma mantığının temel bir revizyonu yapılır.

Sürdürülebilirlik değerleri, mevcut baskın doğrusal iş modelleri kuşağında ağırlıklı olarak dışsallıklar olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle her türlü sosyal ve ekolojik maliyetler topluma veya doğaya aktarılır. Bunun nedeni, hem sosyal hem de ekolojik alanlardaki acil veya zaman içindeki hasar veya riskin prensip olarak maliyet-fayda analizine dahil edilmemesidir. Bu nedenle doğrusal bir ekonomiden daha sürdürülebilir ve döngüsel bir ekonomiye geçiş, farklı iş modelleri gerektirir.

İş modellerinin doğasına ve mantığına bakmakta fayda var. Geliştirilecek iş modeli, taraflar veya ortaklar arasında — belirli ilkelere dayalı olarak — belirli bir anda, belirli bir bağlamda nasıl değer yaratıldığının ve mevcut kaynakların nasıl verildiğinin resmini açıklamalıdır.

Bir iş modelinin tasarımını ve işleyişini belirli bir doğal ve kurumsal bağlamda etkileyen sınırsız sayıda faktör kombinasyonu vardır, bu nedenle girişimcilerin seçim yapması kaçınılmazdır. Toplu olarak, bu seçimler belirli bir mantığı yansıtır.

Gelecek durakta “Değer Yaratma Mantığı”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...