Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği -VI

This post has already been read 516 times!

Değer Yaratma Mantığı???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında pandemi sürdürülebilirlik ilişkisi, döneme – geleceğe damgasını vuran üç zorluk, tasarım fazı, uygulama fazının belirlenmesi, gelecek adına değer yaratmanın detayına  dair paylaşım yapmaya çalıştık

Bu durakta “Değer Yaratma Mantığı “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Değer yaratma mantığının temelinde kimin için hangi değerin yaratılacağının belirlenmesidir. Örnek olarak mevcut müşteri için nasıl bir değer yaratılabileceğinin netleştirilmesi. Deneyimli personelin işletmeye çekilmesi ve işletmede tutulması için oluşturulacak değerler manzumesinin belirlenmesi.

Değerin özünde maddi ve manevi tüm parametrelerin yer alması kaçınılmazdır. Sürdürülebilirlik çalışmalarında da tüm yaşamlar, çevre için değerlerin neler olabileceğinin netleştirilmesi geliştirilecek iş modeli için oldukça kritik bir parametredir aslında süreklilik arz eden bir yaklaşımdır.

Sürdürülebilirlik çerçevesindeki değer yaratma mantığında sosyal ve çevresel değerler kuruluşlar için giderek daha önemli olmaktadır.

Değer mantığının oluşturulması yaklaşımının bir diğer önemli parametresi, değer önermesinin nasıl düzenleneceğin netleştirilmesidir. Müşteriler, satış – iş geliştirme kanalları, maliyetler ve faaliyetler değer önermesi düzenlendiğinde mantıksal olarak birbirine bağlanmalıdır. Şirketlerin – organizasyonların kar amaçlı oluşan organizasyonlar olduğunu da dikkat alarak değer mantığının oluşumunda gelirin şekillendirilmesi de detaylı şekilde çalışılmalıdır.  Sürdürülebilirlik odaklı iş modeli ile çevre- iklim – insan – emtia kullanım hassasiyeti ile artı değer bir gelir oluşabilir.

Sürdürülebilirlik iş modeli çalışmalarında özellikle gelir noktasında gündeme gelen konulardan birisi de kaçınılmaz olarak fayda – maliyet analizidir. Sosyal ve ekolojik çalışmaları merkezine alan sürdürülebilir iş modelinde fayda – maliyet analizi biraz daha uzun vadeli dikkate alınması gereken bir faktördür, geleneksel iş modellerinde olduğu gibi kısa vadeli bir beklenti içerisinde olunmamalıdır tabii ki ne kadar uzun vadeli olabileceği konusunda da bir optimum denge noktası hesaplanır. Denge noktası hesabından önce yeni bir iş modeli üzerinde niçin çalıştığımıza iyi bir cevap vermeliyiz

Gelecek durakta “Yeni Bir İş Modeli Üzerinde Çalışmak”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...