Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği -XII

This post has already been read 460 times!

Sürdürülebilir Ekonomi İçin Minik Adımlar ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Sürdürülebilirlik Odaklı Çalışma Sistematiği” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında pandemi sürdürülebilirlik ilişkisi, döneme – geleceğe damgasını vuran üç zorluk, tasarım fazı, uygulama fazının belirlenmesi, gelecek adına değer yaratmanın detayı, değer yaratma mantığı, yeni bir iş modeli üzerinde çalışılması, gıda sisteminin geleceği, makro – mikro analizler , sürdürülebilirlik odaklı yaşam döngüsü, çevre analizine dair paylaşım yapmaya çalıştık

Bu durakta “Sürdürülebilir Ekonomi İçin Minik Adımlar “ odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Hangi yaşta olursa olsun bireyden ve hangi ölçekte olursa olsun şirketlerde, organizasyonlarda sürdürülebilir bir gelecek ve doğal olarak ekonomi için her ferdin yapması gereken faaliyetler daha da ötesinde sorumlulukları bulunmaktadır. Sorumluluklarımızın neler olduğuna bakabiliriz :

İnsanlara, çevreye zarar veren ve geri dönüşümü oldukça zor ve sorunlu olan ürünlerin kullanılmasını azaltmak ve daha da ötesinde kullanmamak.

Geri dönüşüm odaklı ürün ve bileşenlerinin yeniden tasarlanması, özellikle tekrar tekrar kullanılması kolay ve bu anlamda onarılabilir, parçası değiştirilebilir ürünlerin kullanmasını sağlayacak tasarımlara öncelik verilmesi.

Fosil yakıt bazlı hammaddelerin yerinin biyo- bazlı hammaddelerin ve bitmiş ürünlerin kullanılmasını sağlayacak tasarımların yeniden düşünülmesi

Her türlü atığın değerlendirilmesi aslında hiç bir şeyin atık olmadığı başka bir şeye dönüştürülebilir olduğunun odağa alınması. Bu bağlamda örneğin patates kabuklarının selofan yapmak için kullanılabilir.

Ekonomiye katkı anlamda ortak kaynak kullanımının yükseltilmesi bazı kritik makinelerin, binaların, araçların paylaşılarak kullanılmasının sağlanması. Üretim sürecinde hammadde ve enerji kullanımının azaltılması. Önemli parçaları değiştirmeden arızalı ürünlerin onarımı. Ürünleri ve parçaları güncelleyerek ürünü yenileyerek tekrar piyasaya sürebilmek.

Yeni olarak garanti edilen eşdeğer ürünler oluşturmak için kilit bileşenleri veya çekirdekleri toplayarak ürünlerin yeniden üretilmesi. Bir ürünün bileşenlerini başka bir uygulama için yeniden kullanmak.

Gelecek durakta “Sürdürülebilirlik Dünyasına Farklı Bir Bakış Açısı”  ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...