İmalat Yönetimi-XVII

This post has already been read 467 times!

Taşlama-Kaynak ve Lehim İşlemleri ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“İmalat Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında imalat mı? Ürün mü? Kelimelerine ve bu kelimelerin geliş dönemleri, üretim ve imalatın kökenlerindeki derinliği, imalat stratejilerinin oluşturulması, üretim organizasyon yapısı, organizasyonel yönetim seviyeleri, seri üretim sistemleri, hücresel üretim sistemleri, proses üretim sistemi, üretim yönetimi, verimliliği, çok faktörlü üretkenlik hesaplamaları, ulusal üretkenlik, üretim verimliliği ile gelen rekabet gücü, kalite, zaman, üretim süreçleri, şekillendirme proseslerine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Taşlama-Kaynak ve Lehim İşlemleri ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Taşlama işlemi, iş parçasını dönen bir taşlama tekerleği malzemesine karşı zorlayarak gerçekleştirilen sürtünme ile aşınmayı veya aşınmayı ifade eder. Isıl işlemle sertleştirilmiş son derece sert metaller veya metaller sadece öğütme işlemi ile işlenir.  Aşındırıcı işlemlerden oluşabilen düzlem yüzeylerin şekillendirilmesinde veya planyalanmasında tek nokta aletlerin kullanımı ile üretilir.

Daha küçük boyutlardaki iş parçaları, dökümler veya dövmeler şekillendirme işlemi ile işlenirken, planyalama işlemi daha büyük boyutlardaki iş parçalarının, dökümlerin veya dövmelerin işlenmesinde kullanılır.

Kaynak – lehim vb işlemleri montaj kapsamında ele alacak olursak montaj faaliyetin  altında diğer üretim işlemlerini de bakabiliriz

Montaj süreci : Kaynak, lehim, perçinleme, cıvata ve somunlarla sabitleme, yapıştırıcıların kullanılması…

Kaynak işlemi; iki metal parçası, ısı veya ısı ve basınç kombinasyonu nedeniyle füzyonla tek bir parçaya birleştirilir. Çeşitli kaynak işlemleri gaz kaynağı, ark kaynağı, direnç kaynağı, plazma ark kaynağı, elektron ışını kaynağı ve lazer kaynağıdır.

Lehimleme, demir dışı alaşımları birleştirmek için kullanılan bir metal birleştirme işlemidir. Lehim alaşımı, birleştirilecek baz metallerin erime noktasından daha düşük bir sıcaklıkta erir ve baz metaller arasındaki eklemi kılcal etki ile doldurur ve daha sonra soğutma sırasında katılaşır.

Perçinleme, perçinin birleştirilecek iş parçalarının üst üste binen yüzeylerinden delinmiş bir deliğe yerleştirilmesi.

Cıvata ve somunlarla sabitleme Bir montajın iş parçalarının veya parçalarının sökülmesi ve yeniden monte edilmesi gerektiğinde, en iyi montaj yöntemi vida, cıvata ve somun kullanarak sabitlemektir.

Yapıştırıcılar kullanılarak montajın gerçekleştirilmesi, yapıştırıcılar, ahşap, kauçuk, plastik ve metaller gibi hemen hemen tüm malzemeleri yapıştırmak için kullanılır.

Gelecek durakta “Üretim Dışı İşlemler “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

                                             BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...