Depo – Stok Yönetimi-VIII

This post has already been read 465 times!

Depo Yönetim Süreci ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Depo – Stok Yönetimi” kapsamında başlattığımız yolculuğumuzun önceki duraklarında stok tutma gerekçeleri, alan yönetimi, gerçek zamanlı stok yönetiminin detayları, envanter yönetim modelleri, proje yönetimi odaklı tedarik zinciri yönetimi tasarımı, tedarik zinciri – proje yönetimi ortak hareket alanı, hizmet düzeyine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Depo Yönetim Süreci” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Küreselleşmenin yükselişinden bu yana, depoların rolü operasyonel boyuttan  stratejik boyuta doğru önemi iş ajandalarında yerini almıştır. Gerekçesinin de depoların tedarik zinciri yönetiminde kilit oyunculardan birisi olmasıdır.

Depo yönetim süreçleri kapsamında donanım ve yazılım parametreleri de oldukça kritik öneme sahip olmaya başladı. Çünkü özellikle 21. yüzyılda sorunsuz depo operasyonlarını kolaylaştırmak için donanım ve yazılımlar oldukça önemli unsurlardır. Depo yönetim sürecinin detaylarında önümüze çıkan tedarik zincirindeki depoların rolünü ve entegre lojistik yönetimini olabildiğince iyi anlaşmasında fayda var.

Depoların tedarik zincirindeki rolü:

Tedarik zincirinin lojistikten maksimum stratejik fayda sağlayabilmesi için lojistik yönetiminin entegre olması gerekir. Müşteri davranışları değiştiğinde depo süreçlerinin dış kaynak kullanımındaki rolünü artırmaktadır. Bu bağlamda depolama işlevi emtia- eşya depolama alanı dışında ek lojistik hizmetlerini yürütmek için karmaşıklığı ve fırsat farklı işlevleri binalar yaratılmasına yol açtı.

Küreselleşmenin ortaya çıkmasıyla birlikte, teslim sürelerinin azaltılması lojistik tedarik zinciri boyunca malzeme akışının sürekli iyileştirilmesi zorunluluk olmasının ötesinde rekabet avantajının kritik faktörlerinden birisidir. Uygun maliyetli bilgilerin kullanılabilirliği zamana dayalı rekabet yaratmıştır. Yöneticiler, tedarik zinciri lojistiğinin hem hızını hem de doğruluğunu artırmak için sık sık bilgi paylaşırlar.

Deponun rolü, tam zamanında veya geliştirilmekte olan diğer yeni teknolojilerin seçimi nedeniyle eskisinden daha az etkilidir.  Depolamanın tedarik zinciri sürecindeki rolünü depo yönetim faaliyetlerine bakılarak daha da netleşmektedir ve önemi daha da açık olarak anlaşılır. 1960’lı yıllardan günümüze doğru akışta depolama alanlarının lojistik merkezlere dönüştüğüne tanıklık ediyoruz, bu gerçekten hareket ile aslında lojistik merkezlerin işlevlerine göz atılmasında fayda var.

Lojistik merkezlerin işlevlerinden bazıları :

Ürünün eleçlenmesi ve yeniden paketlenmesi. Bu bağlamda, lojistik merkezinin önemli bir işlevi, büyük miktarda ürünün parçalanması ve bunların daha küçük porsiyonlarda yeniden dağıtılmasıdır.

Lojistik merkezler – depolar çoğunlukla, toplu gönderiler alırlar, bunları hızlı geri alma için çerçevelerler ve ardından müşteri isteklerine yanıt olarak ürünleri yeniden düzenler.

Tarihsel akışta lojistik merkezlerin işlevlerine detaylı bakılmasında fayda var.

Gelecek durakta “Tarihsel Akışta Lojistik Merkezlerin İşlevleri” ile yolculuğumuzu sürdürmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...