Tedarikçi Bulma ve Değerlendirme Yöntemleri – III

This post has already been read 443 times!

Tedarik Stratejisine Uygunluk ?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Tedarikçi Bulma ve Değerlendirme Yöntemleri” kapsamında başlattığımız paylaşım yolcuğumuzun önceki duraklarında uluslararası tedarikçi bulunması, tedarikçi değerlendirme kriterlerine dair paylaşım yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Tedarik Stratejisine Uygunluk” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarik stratejisine uygunluk kapsamındaki kriterler, potansiyel bir tedarikçinin değerlendirilmesi anlamına gelir. Alıcının, tedarikçi panelini oluşturduğu belirli kategorinin tedarik stratejisine en uygun ‘hedef’ şirket hakkında belirli bir fikri olduğunu varsayarlar. Bu şekilde, belirli kriterler için belirli bir tedarikçinin beklenen minimum performansa ulaşıp ulaşmadığı ve minimum performansa ulaşamadığından dolayı onaylanmamasını belirten ölçüm – değerlendirme kriterlerinin oluşturulması gerekir.

Ek olarak, tedarik ailesine bağlı olarak, tüm kriterlerin aynı ağırlığı taşıyamayacağı veya taşımaması gerektiği ve bunların dağılımının mutlaka ilgili stratejilere bağlı olduğu açıktır.

Daha önceki paylaşım duraklarında ifade ettiğimiz tedarikçi profillerinin çeşitliliğine dönecek olursak, ortak geliştiriciler, üreticiler ve taşeronlar olmak üzere en az üç profilden söz etmek mümkündür.

Tedarik stratejisine uygunluk çalışmasında her bir profildeki tedarikçi için tedarik performansının değerlendirilmesi çok önemlidir.

Performans değerlendirmesinin etkinliği adına, seçilen kriterlerin tüm önemli noktaları kapsaması, her bir noktadaki derecelendirmelerin mümkün olduğunca alakalı ve objektif olması ile birlikte her bir tedarikçinin genel değerlendirmesinin tüm kriterleri en iyi şekilde özetlemesi için daha geniş bir kapsamı olmalıdır. Performans değerlendirme sonucunda oluşturulan derecelendirme sistemi tedarikçi kategorisine göre ortak ve her bir kategoriye özgü olabilir.

Tedarik stratejisine uygunluk çalışmalarında satın alma departmanının fiili bir paydaş olduğu ve hatta departmanın sürecin koordinatörü olması tercih edilmelidir. Tedarik stratejisine uygunluk çalışması çerçevesinde, belirli kriterleri ağırlıklandırmak ve tedarikçileri derecelendirmek oldukça kritiktir.

Tedarikçi Paneli

Tedarikçi stratejisine uygunluk kapsamında geliştirilen değerlendirme kriterleri, performans değerlendirme ve bu bağlamdaki derecelendirme sürecinin verimli yönetilmesi adına gelişen teknoloji fırsatları ile tedarikçi panelinin oluşturulması ile birlikte bu panelin etkin şekilde yönetilmesinde fayda var.

Gelecek durakta “Tedarikçi Panelinin Yönetimi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...