Tedarikçi Bulma ve Değerlendirme Yöntemleri – V

This post has already been read 798 times!

Performans İyileştirme Planları ?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Tedarikçi Bulma ve Değerlendirme Yöntemleri” kapsamında başlattığımız paylaşım yolcuğumuzun önceki duraklarında uluslararası tedarikçi bulunması, tedarikçi değerlendirme kriterleri, tedarik stratejisine uygunluk, tedarikçi panelinin yönetimine dair paylaşım yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Performans İyileştirme Planları” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarikçi performans iyileştirme çalışmalarının olmazsa olmazı maliyet–kalite–teslim süresi üçlemesidir ve neredeyse bu üçleme değişmeden kalmasına rağmen, bunlara ulaşma şekli muazzam bir şekilde değişti.

Dün, düşük üretim maliyetleri elde etmek için doğrudan üretim emeğinin hızı artırılmaya çalışıldı. İyi kalite elde etmek için sürecin her aşamasında izleme süreçleri çoğaldı. Hızlı teslimat için bol miktarda bitmiş ürün stoku korunmasına odaklanıldı.

Kalite- maliyet- teslimat üçlemesinde bugünlerde nasıl çalışıldığına aşağıdaki detayda bakılmasında fayda var:

Bugün biliyoruz ki, yüksek bir kalite seviyesine ancak işleri ‘ilk seferde doğru’ önleyici yaklaşım yapmaya çalışarak ve tasarım departmanındaki mühendis den operatöre kadar tüm oyuncuları dahil ederek ulaşılabilir.

Günümüz tedarik sürecinde hızlı teslimat için, üretim ekipmanının esnekliğini ve dolayısıyla akışların hızlandırılmasını sağlamak için tepki verme yeteneğini arttırmanın gerekli olduğunu biliyoruz.

Düşük maliyetlere gelince, artık bunları yalnızca doğrudan üretim maliyetlerine odaklanarak değil, istisnasız her türlü maliyetin uygunluğunu analiz ederek ve sistematik olarak daha ekonomik yollar arayarak elde edilmeye çalışılmaktadır.

Tedarik sürecinin performansının sürekliliği adına kalite- maliyet- teslimat üçlemesi ihtiyaç duyulan seviyeye getirmek sonucun kendisidir. Diğer bir değiş ile performansın resmidir.

Seri üretim bağlamında, bir zamanlar tedarik sürecinde icra edilen işlev bozukluğunun sonuçlarını en aza indirmeye önem verilirdi, bu bağlamda bunu yapmak için iki ana duruş benimsenirdi : tedarikçilerin iyileştirme planlarını kendileri tanımlamasına izin vermek ve şirketin bunları onaylaması, ardından uygulamalarını denetlemek; veya sipariş veren taraf olarak performansı teşhis etmeye ve tedarikçilerle ortaklaşa tasarlanmış iyileştirme planlarını tanımlamaya dahil olmak. Oysa günümüzde tedarikçi iyileştirme planları birlikte her faz da çalışılır.

Gelecek durakta “Tedarikçi Bulma ve Değerlendirme Yöntemlerine Farklı Bir Bakış Açısı” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...