Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme –VI

This post has already been read 344 times!

Profesyonelleşme ve Delegasyon İlişkisinin Detayı???

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Aile Şirketleri ve Profesyonelleşme” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında profesyonelleşme ile gelenler, profesyonelleşme sürecinin hızlı kazanımları, organizasyonun oluşturulması, organizasyonel oluşum – strateji uyumu, karar verme sürecinin yapıtaşlarına dair paylaşımlara yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Profesyonelleşme ve Delegasyon İlişkisinin Detayı” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Organizasyonun yararına mantıksal ve sistematik olarak yapılacak en iyi şey olup olmadığına bakılmaksızın, belirli eylemleri gerçekleştirmesini isteyerek işinizi birine devredebilmelisiniz. Çünkü profesyonelleşmenin gereklerinden birisi delegasyonun gerçekleştirilmesidir ve profesyonelleşme, sistematik bir şekilde delegasyonu içerir, Delegasyon ekip üyelerine organizasyonun yararına ve müdahalesi olmadan birçok önemli karar verme özgürlüğü verir.

Özellikle aile şirketlerinde delegasyon yapmamanın en önemli nedenlerinden biri, belirli sorumlulukları başkasına transfer ettikten sonra kendi zamanlarını kullanma konusunda netlik eksikliğidir. Onları takip edebilecek olası bir boşluktan endişe ediyorlar. Bu durum, tüm hayatını organizasyon için çalışan herkesin başına gelmesi doğaldır.

Görev devirin yapılamaması özellikle liderin yapacak yeni bir şeye sahip olamayacağı statik ve istikrarlı bir organizasyonda geçerlidir. O zamana kadar performanslarının ‘tatmin edici’ olduğuna ve bir yabancının kendileri kadar iyi şeyler yapabileceğine dair bir garanti olmadığına inandıklarında da olabilir.

Delegasyon sürecinin sürdürülebilir şekilde gerçekleşebilmesi için:

Liderler yeni yetenekleri tanımlamalı ve sorumluluklarını paylaşmaya özen göstermeli,

Görevlerinin devir edecek liderin firmanın büyümesinin bir parçası olarak daha büyük ve daha yeni sorumluluklar almaya veya kişisel hedeflerine ulaşmaya devam edebilecek yeni faaliyet alanlarını tespit etmeli

Özetle görevlerin devir edecek liderler, bugüne kadar her zaman yaptığı şeyi bir bakasının yapmasına izin vermesi ile birlikte  kendisinin yeni şeyler yapma konusunda rahat hissetmesi oldukça önemlidir.

Bilindiği üzere profesyonelleşme, bireysel stile dayalı kararlara karşı olduğu gibi, her durumda bireylerden bağımsız sistematik karar vermeyi içerir. Bu gerçekten hareket ile görevleri, yetkileri devir ederek bireyden bağımsız çalışabilir sistemler elde etmeliyiz.

Hem delegasyon sürecinde hem de tüm profesyonelleşme sürecinin kendisinde karşımıza aile şirketleri özelinde güven faktörü çıkmaktadır

Gelecek durakta “Güven ve Profesyonelleşme“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...