Yönetim Sürecinde İletişimin Rolü- II

This post has already been read 348 times!

Yöneticilerin İletişim Yetkinliği????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Yönetim Sürecinde İletişimin Rolü” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğunun bir önceki durağında iş iletişimine dair özet bir giriş yapılmaya çalışıldı.

Bu durakta “Yöneticilerin İletişim Yetkinliği” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

İletişim yetkinliği, başkalarının söylediklerini deşifre etme, cevap verme ve doğrudan veya dolaylı olarak, sözlü veya sözsüz olarak ifade edilip edilmediğine bakılmaksızın neden iletişim kurduklarını anlama yeteneğini içerir.

Yöneticilerin iletişim yetkinliklerini geliştirmelerini sağlamak adına öncellikle iletişim sürecinin düzeylerinin detaylarına bakılmasında fayda var.

İletişim süreci beş düzeyde gerçekleşir: kişisel, kişilerarası, grup, örgütsel ve kültürlerarası. Bu seviyeler genellikle belirli bir iletişim durumunda karşılıklı olarak münhasır değildir

Yönetim iletişimi farklı seviyeleri ve katmanları yapısında barındırmaktadır. Her iletişim seviyesinin – katmanının ayrıntılı şekilde analiz edilmesinde fayda var.

Kişisel iletişim; kendi içinde iletişim kurmaktır. Kişisel iletişim, bir bireyin beyninde meydana gelen süreçleri içerir. Gördüğünüz ve duyduğunuz şeyin anlamını açıklığa kavuşturmak için fikirleri yorumladığınızda, kişisel iletişimde bulunursunuz. Kişisel iletişim, çevrenizde var olan sembollere ve ipuçlarına anlam atfettiğiniz anlamına gelir. Aklımızda ve düşüncelerimizde kendimizle sürekli kişisel iletişim kuruyoruz.

Kişilerarası iletişim, siz ve başka bir kişi arasındaki etkileşimi gerektirir. En az iki kişi iletişim kuruyor. Kişilerarası iletişim sırasında başka biriyle bir mesaj paylaşırsınız. Her iki iletişimci de aynı anlamı paylaşırsa, mesaj amacına ulaşır ve anlaşılır.

İletinin her ikisi de doğru tasarlanmış ve başarılı olması için yorumlanmış olması gerekir. Her kişi bir değişim sürecinde anlam yaratır ve mesaja aynı anlamı atfedebilir veya atfetmeyebilir.

Kişilerarası iletişim, mesaj alışverişini artırır ve karmaşıklık katar; aynı zamanda bilginin yanlış yorumlanabileceği veya hiç alınamayacağı olasılığını da ortaya çıkarır.

Grup iletişimi, süreçte üç veya daha fazla kişiyi içerir. Yöneticiler toplantı yaptıklarında bu tür bir iletişim kurarlar. Yönetim gözden geçirme toplantılarını dikkate aldığımızda gruplar genellikle küçüktür, böylece herkes tartışmalara katılabilir.

Gelecek durakta “Grup İletişiminin Derinlikleri” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...