Yönetim Sürecinde İletişimin Rolü- III

This post has already been read 378 times!

Grup İletişiminin Derinlikleri????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Yönetim Sürecinde İletişimin Rolü” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğunun önceki duraklarında iş iletişimi, yöneticilerin iletişim yetkinliğine dair paylaşımlar yapılmaya çalıştık.

Bu durakta “Grup İletişiminin Derinlikleri” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Grup iletişiminde hassas parametrelerden birisi sözel olmayan kültürel konular kapsamında gerçekleştirilen iletişimdir. Grup ölçeği şirket veya herhangi bir organizasyondaki bir kaç kişiden oluşan topluluk dan ülkeler topluluğuna kadar değişebilir.

Ülkeler penceresinden grup iletişimine bakıldığında; iletişim ve karar vermede yer alan uluslararası veya ev sahibi ülkeler olduğunda örgütsel iklimin dikkate alınması önemlidir.

Genel olarak, gruplar uyum sağlamayı, yapısal müdahaleyi kullanmayı ve aşırı yönetim müdahalesine ihtiyaç duymaktan kaçınmayı öğrenirler, aksi takdirde yollarını ayırırlar. Bu gerçekten hareket ile adaptasyon bir sorun olabilir. Adaptasyonun niçin sorun olduğu tanımında ve gerekliliğinde saklıdır.

Adaptasyon, her iki taraftaki ekip üyeleri sahip oldukları farklılıkları belirlediğinde ve kabul ettiğinde ve bu farklılıkları stratejik olarak çözmenin yollarını bulduğunda gerçekleşir.

Bilindiği üzere organizasyonlarda var olan bireyler, takımları görevleri yapısal müdahale ile gerçekleşir ve görevler disipline göre ayrılır. Yönetim müdahalesi ile ekip yöneticiye aşırı bağımlı hale gelebilir.

Sağlıklı şekilde gerçekleştirilemeyen grup iletişiminden dolayı ekip üyeleri yollarını ayırdıklarında, genellikle hem ekip üyeleri hem de yöneticiler için kayıplar oluşabilir.

Küresel ölçekteki organizasyonlara yöneticiler ve takım üyeleri arasında gerçekleştirilen grup iletişim sürecinde özellikle kültürlerarası durumlara uyum sağlamak kolay değildir, ancak doğru tutumla güçlü çözümler mümkündür.

Örgütsel iletişim; mevcut bir organizasyonda, farklı güçlü yönlere sahip ancak ortak hedefleri olan sosyal bir grup olarak tanımlanan insanların gerçekleştirdiği iletişimin kendisidir.

Ortak hedeflere ulaşmak için, insanlar kuruluşun iletişim süreçleri aracılığıyla etkileşime girer ve başarılı kalıplar ve uygulamalar geliştirirler.

Etkili örgütsel iletişim, yapı bilgisi gerektirir. Örneğin, birçok kuruluş sanal, çok kültürlü ve çok dilli iletişimi gerçekleştirmektedirler. 

Farklı düşünce, duygu ve birikime sahip bireylerden oluşan gruplarda iletişim ile gündeme gelen kültürler arası iletişim vurgusudur

Gelecek durakta “Kültürler Arası İletişim” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...