Etkili İletişim Yolculuğu –IV

This post has already been read 715 times!

Etkili İletişimin Reçetesi ????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Etkili İletişim Yolculuğu” kapsamında başlattığımız yolculuğumuzun önceki duraklarında iletişimin planlaması, etkili iletişimin kazanımları, etkili iletişim sürecinin kilometre taşlarına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Etkili İletişimin Reçetesi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Etkili iletişimin reçetesinde var olanlar :

Güvenilirlik: iletişim inanç iklimi ile başlar.

Bağlam: bir iletişim programı çevresinin gerçekleriyle uyumlu olmalıdır. Mekanik medya, günlük yaşamda meydana gelen kelime ve ihtiyaç için sadece bir tamamlayıcıdır.

İçerik: mesajın alıcı için bir anlamı olmalı ve değer sistemi ile uyumlu olmalıdır. Genel olarak, insanlar onlara en büyük ödülleri vaat eden bilgi öğelerini seçerler. İçerik kitleyi belirler.

Mesajın netliği, kelimeler, gönderene yaptıkları gibi alıcı için de aynı anlama gelmelidir.

Süreklilik ve tutarlılık: iletişim bitmeyen bir süreçtir. Bu alım ve penetrasyon gerektirir. Varyasyonla tekrarlama, hem olgusal hem de tutum öğrenmeye katkıda bulunur.

Kanallar: kurulan iletişim kanalları, alıcının kullandığı ve saygı duyduğu kanallar kullanılmalıdır.

Yetenek: iletişim, izleyicinin yeteneklerini dikkate almalıdır. İletişim, alıcı tarafından en az çaba gerektirdiğinde en etkilidir. Bu, kullanılabilirlik, alışkanlık, okuma yeteneği ve alıcının bilgisi faktörlerini içerir.

Etkili iletişimin reçetesinin uygulanması ve-ya dikkate alınması iletişimin hedefleri ile ilişkilidir. Diğer bir değişle iletişim sürecindeki amacımız oldukça önemlidir. 

İletişimin hedeflerini özetleyecek olursak;

İnsan İlişkileri: iletişimin görevi, insan ilişkilerine yardımcı olmak ve teşvik etmek. İletişim olmadan karşılıklı anlayış olamaz ve insan ilişkilerinde karşılıklı anlayış iletişim yoluyla mümkündür.

Empati: empati, konuşma ile ifade edilen diğer kişiyle hissetmektir.

İkna: ikna, işleri halletmek için ikna edici ve motive edici bir süreçtir. Konuşma, bir kişiyi ikna etmenin yöntemlerinden biridir. İkna edilen kişi üzerindeki insan ilgisi duygusu, eyleminin nedenini ve etkisini anlayacak ve takdir edecektir.

 Diyalog: diyalog, amacı olan bir konuşma veya konuşma sürecidir. Fikir alışverişini içerir. Davranışları etkilemek içindir.

Bilgi: dünyanın yeni bilgi düzeninde, bilgi aktarımı bir şeyler yapma sürecidir. Etkilemek için: bilgi iletmenin amacı, alıcının davranışını değiştirmektir.

İletişimin hedeflerinin detayında iletişimin fonksiyonları bulunmaktadır

Gelecek durakta “İletişimin Fonksiyonları” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...