Sürdürülebilir Şirket Yönetimi-XI

This post has already been read 1098 times!

Sürdürülebilir Şirket Yönetim Sürecinde Çevrenin Rolü???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Sürdürülebilir Şirket Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında rekabet ortamında şirket yönetiminde sürdürülebilirliğin önemi, sürdürülebilir şirket yönetim parametreleri, iş yönetiminde süreklilik olgusu, sürdürülebilir iş yönetiminin gereksinimleri, şirketlerin fonksiyonları, şirket sürdürülebilirliğini etkileyen soyut faktörler, şirket sürdürülebilirliği ile profesyonellik arasındaki ilişki, iş hedefleri, şirketlerin ekonomik hedefleri, şirketlerin sosyal hedefleri, sürdürülebilir şirketlerin karakteristik özellikleri, sürdürülebilir şirketler için iş sistemlerine dair  paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Sürdürülebilir Şirket Yönetim Sürecinde Çevrenin Rolü” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Şirketler için çevreyi tanımladığımızda; iş ortamı diğer bir değiş ile şirketlerin yer aldığı çevre, faaliyetlerin gerçekleştirilen durum ve ortamı ifade eder. Bir işletmenin sorunsuz çalışması için çevre ile uyum içerisinde olması gereklidir.  Başka bir deyişle, bir işletme, onu yöneten herhangi bir faktörden rahatsız olmamalıdır. Bir iş birimi için zorluk tutarsız ortamla baş etmektir. Böylece her işadamı çevreyi analiz eder.

Çevresel Analiz……

Çevresel analiz herhangi bir işletmenin sürekli faaliyeti haline gelmiştir. Çevresel analiz; “stratejistlerin, firmalarına yönelik fırsatları ve tehditleri belirlemek için ekonomik, hükümet, pazar / rekabetçi, tedarikçi / teknolojik, coğrafi ve sosyal ortamları izleme sürecidir.”

Çevresel analiz, herhangi bir iş biriminin temel gereksinimidir. Firmalar, karşılaştıkları tehditleri ve sahip oldukları iş fırsatlarını bilmek zorundadır. Çevresel tehditle mücadele etmek ve iş fırsatlarını yakalamak, bir iş biriminin karşılaştığı iki temel zorluktur. İş ortamının analizi ve anlaşılması, girişimcinin komuta ettiği kaynakları; fiziksel, finansal ve becerileri karlı faaliyetlere dönüştürmek için gereklidir.

İş ortamı – çevresi;  iki faktör tarafından yönetilmektedir: İç faktörler ve Dış faktörler. İç faktörler, ticari işletmenin kontrolünde olan faktörlerdir. Bu nedenle bunlara “İç faktörler” denir. Bu faktörler şunlardır: İşletmenin iş felsefesi ve amaçları; İşletme politikaları ve uygulamaları; organizasyon yapısı; yönetimin düşünceleri; organizasyon ile çalışan insan kaynaklarının kimliği; İşletmenin altyapı tesisleri, fiziksel varlıklar, üretim kapasitesi, teknoloji, pazarlama tesisleri, Ar-Ge yetenekleri, firmanın finansal gücü vb. Biçimindedir. Tüm bu faktörler ticari faaliyetleri büyük ölçüde etkiler. Bu faktörlerden herhangi biri veya bazıları firmanın büyümesini bozabilir. Kontrol edilebilir olduklarından, firma bu faktörlerin kontrolden çıktığı anda ve ne zaman düzeltici önlemler alabilir.

Dış faktörler “kontrol edilemez” olarak sınıflandırılır ve iki tiptir : Mikro çevre ve Makro çevre. Makro çevre şirketin yakın çevresindeki faktörlerden oluşur. Bu faktörlerin işletme firmasının performansı üzerinde etkisi oldukça yüksektir.

Gelecek durakta “Sürdürülebilir Şirket Yönetimi ve Şirket Performans Sistemi İlişkisi“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...