Öğrenen Organizasyonlar-II

This post has already been read 1015 times!

Öğrenen Organizasyonlara Dönüşüm Gerekleri???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Öğrenenler organizasyonlar odaklı başlatılan paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında öğrenen organizasyonların tanımı ve bu organizasyonların bir kaç özelliği ile özet giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta  “Öğrenen Organizasyonlara Dönüşüm Gerekleri “ ile ilgili zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Öğrenen organizasyonlara dönüşüm sürecinde bu yolculuğu gerçekleştirmiş yüksek performanslar elde etmiş şirketleri analiz ettiğimizde bu şirketlerin liderlerinin, başkanlarının ve başkan yardımcılarının öğrenmeye açık olduğu kadar eleştirilere de kapılarını kapalı tutmadığını gördük.

Öğrenen organizasyonların liderleri kendi şirketleri için geliştirdikleri iyileştirme ve geliştirme projelerine müşterilerini kattıkları gibi bu projelerin bizzat müşterilerin iş sahasında yapılması konusunda özel teşvik programı düzenlediklerine de şahit olduk.

Bu şahit olma durumundan hareket ile bizde bir şirketimizde müşterileri kapsayan yenilikçilik atölyeleri dizisi başlattık.

Müşterilerden sonra tedarikçiler ile ürün, hizmet ve süreç iyileştirme atölyeleri ve bu atölyelerde sürekli ve geçici yeteneklerin yer alması sağlandı. Detaylandırılmış Afrika pazar çalışması yapıldı ve buradan gelen dönüşlerin öğrenme hikayesi oluşturuldu.

Müşteriler, tedarikçiler ve odaklanılmış Afrika Pazar çalışması sürecinin tasarım, uygulama ve uygulama sonuçları ile yapılandırılmış paylaşım oturumları gerçekleştirildi.

Tüm gerçekleştirilen atölyeler, paylaşım oturumlarını kapsayan bir kitapçık oluşturduğumuzda menüde katılımcı – detaylı analiz, akılcı karar verme, iş yeri verimliliği, operasyonel mükemmelik, stratejik kazanç ortağı müşteriler ile pazar büyütme, esnek olmak, güçlendirilmiş takımlar oluşturmak ve yetenek geliştirmek vb yapı taşlarının şekillendirilmesi gerektiği anlaşıldı.

Öğrenen organizasyonlar sürecinde şirketlerin, sektörlerin yapısına göre ihtiaç duyulan yapı taşlarının öncelik sırasının oluşturulması ve bu öncelik sırasına göre planların entegratif olarak gerçekleştirilmesinde fayda var. Belki de tamda bu nokta da yukarıda ifade ettiğiniz yapı taşları adına öğrenen organizasyon desek de demesek de her şirkette bulunmaktadır. Evet haklısınız, öğrenen oragnizasyonlarda her bir yapı taşının yeniden formatlanması, paydaşlara sunulması ve paydaşlardan öneriler alınmasından sonra uygulama, uygulama sonuçlarının testi vb her bir fazda her ne öğrenildiyse ve sonuçlara katkısı ile birlikte kayıda alınması ve organizasyonda yüz yüze rafine şekilde paylaşılması ve bir bireyin bir diğer bireye bunu iş başında öğretmesi süreci farklılaştırıyor.

Gelecek durakta “Öğrenen Organizasyonların Yapı Taşları” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...