PERAKENDE YÖNETİMİ-I

This post has already been read 2691 times!

PERAKENDE SEKTÖR DİNAMİKLERİ VE 21 YÜZYIL 

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

2000 yılından beri eğitim, danışmanlık, özel projeler bazında bir birinden farklı Sektörler le iletişim halindeyiz. Hiç bir sektör yok ki bu zaman zarfında bazı değişimlerden etkilenmesin. Veya bazı değişimler doğrultusunda iş modellerini yeniden formatlamasın. Yeni den formatlama ve yeniden şekillendirme sürecinden perakende sektörü daha çok etkilendi.

Perakende sektörü dinamik yapısından dolayı, hızlı ve esnek hareket edebilmeyi gerektirdiğinden dolayı tüm değişimlerden etkilenmektedir ve bu değişimlere göre hareket edebilenler sürdürülebilirliğini sağlamaktadırlar. Perakende sektöründe büyük ölçekli ve 360 derece bakış ile yönetim süreçlerini içeren proje çalışmasını 2008 yılında başlatmıştık. Bugünlerde bu ölçekte bir proje ile ilgili stratejik iş ortaklarımız ile toplantı yaparken 2008 yılından bugüne bu sektörde olması gereken ana yapılar ve değişim yaşanan yapılara yönelik bir beyin fırtınası yaparken ne oldu??? Tabii ki haydi bakalım bu konuda da bir yazı dizisi başlatalım dedik.

Perakende sektörünün dinamiklerini kapsayan; perakende yönetimi ve perakende sektörüne yönelik pazarlama- satış- müşteri ilişkileri- müşteri iletişim konularında birlikte beyin fırtınası yapmaya çalışacağız.

Organize perakende sektörünün 2000 yılından itibaren dikkat edilmesi gereken bir sektör olduğu görülmektedir. Nihai tüketiciye, diğer bir değişle tüketim ekonomisine hitap ettiği için odaklanılması ve sürekli yenilikler oluşturulmasını gereklilik haline getirmiştir. Organize perakende sektörünün odağını oluşturan nihai tüketicilerin talepleri, istekleri ve beklentileri sürekli değişmesi ile birlikte tüketicilerin satış kanallarına, ürün ve hizmetlere erişmesi ile ilgili alternatifler de arttığından dolayı bu sektörde yer alan aktörler benzerlerinden kendini farklılaştıracak şekilde  sürekli kendini yenileyerek sürdürülebilirliğini sağlayabilirler.

Bilindiği gibi nihai tüketiciye doğrudan temas ve doğrudan ürün sunma yeteneklerin, işi yapış şekillerini veya sektörü perakende sektörü olarak tanımlamak mümkün. Örnek süt üreticisi iseniz; sütü çikolata yapmak için bir üretim işletmesine veriyorsanız ara bir ürün. Fakat sütü paketleyip bir marka ile tüketiciye direk satıyorsanız bu perakende satış demektir. Aynı şekilde oteller zincirine klima, beyaz eşya pazarlama- satışını gerçekleştiriyorsanız kurumsal satıştır. Bir mağazada, bir web sitesinde , bir fuarda ürününüzü nihai tüketici ile bir araya getiriyorsanız ve sonrasında satış gerçekleşiyorsa perakende satış – perakende mağazacılık – perakende sektör faaliyeti gerçekleştirmiş oluyorsunuz

Gelecek duraklarda perakende sektöründe pazarlama- satış, perakende yönetimi ve internet ile gelen perakende sektörü ile ilgili detaylı paylaşımlar yapabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

Share

You may also like...