Soruların Gücü

This post has already been read 2180 times!

Soru Sormanın Amacı :  Kontrol Altına Almak ?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yakın zamanda kar amacı gütmeyen bir organizasyon yeni ürün, servis geliştirme ile birlikte gönüller oluşturmaya, birlikte yol alabilecekleri yeni katılımcılar ağı geliştirme konularında dar boğaz yaşadıklarını paylaşttılar. Yönetimde olan takım ile bir beyin fırtınası yapılmasını talep ettiler.

Konu her ne olursa olsun yeni fikirler, sistemler, servisler, ürünler, projeler için doğru ve bizleri amacımıza verimli şekilde ulaştıracak soruların sorulması gerekliliğin farkına varıyoruz. Işin sırrı doğru sorular sormak. Doğru sorular aslında ve aslında zihin yapımızında ifadesidir. Nasıl mı? gerçekten yeni fikirler oluşturmak istiyor muyuz? Geliştirilecek yeni fikirler için enerji ve zaman harcamaya ne kadar istekliyiz? Işte bu durumlar, haller sorularımızı şekillendirir. Sorular bizlere güç verir. Soruları kullanarak nasıl bir güç kazanabiliriz? Kazandığımız güç ile neleri farklı yapabiliriz? Yazı dizimizin odağını bu sorulara cevap vererek sürdürmeye çalışacağız. . Öncellikle soru sormanın amacını netleştirmekte fayda var.

Soru sormanın amacı :

kontrol, bilgi almak, ikna etmek, dinlemek, bağ kurmak. Kontrol amaçlı sorularda güç faktörü fazlası ile devreye girer. Kontrol odaklı sorularda: “her şeyden önce soru bize güç verir”. Soruların sahibi olarak bizleri sohbetin sürecinden sorumlu tutarlar bizi dinleyen sevgili dinleyiciler veya birebir görüştüğümüz kişi. Bir soru sorduğumuzda, diğer kişinin soruyu cevaplaması için güçlü bir sosyal baskı oluşabilir. Soru sormaya devam ettiğimiz sürece, konuşmadan biz sorumluyuz.

Politikacılar bu olguyu bilir ve görüşme sırasında gelen soruları görmezden gelip istediklerini söyleyerek karşı koyarlar. “Bu gerçekten ilginç bir soru ve asıl mesele …” şeklinde yorumlarla soruyu farklılaştırırlar. Bu arada bu nokta da farklı bir olgu aslında devreye girer. Etkili olarak söyledikleriniz, ifade ettiklerinizin yanı sıra başkalarının sorularını görmezden gelmek güç bir oyundur: soruyu cevaplayan kişi “Çok daha önemli olduğum için sizinle sosyal kuralları takip etmek zorunda değilim.” Şeklinde bir mesaj mı veriyor? Ve zihin oyunu mu oynuyor? Soruların gücünün biraz biraz farkına vardık mı? özellikle soruları cevaplayanın üzerinde oluşturuna sosyal başınç perspektifinde….

Gelecek durakta soru sormanın diğer amaçlarına yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

Share

You may also like...