Sosyal Psikoloji – II

This post has already been read 1740 times!

Sosyal Psikoloji İle Gelenler 

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Sosyal psikoloji yazı dizimizin bir önceki durağında niçin sosyal psikoloji konusunda yazı yazdığımızı anlatmaya çalıştık. Bu durakta sosyal psikolojinin tanımı ile bu yolculuğumuza devam etmeye çalışacağız.

Sosyal psikolojinin farklı pencerelerden tanımına bakıldığında, bireyin toplum içerisinde sosyal davranışının doğasının ve gerekçesinin analiz edilmesi şeklinde tanımın özetlendiği görülmektedir. Tanımdan hareket edildiğinde sosyal davranış olgusuna odaklanılmaktadır. Sosyal davranış başlı başına bir kavram, bireyin bulunduğu toplumu algılaması – tanımlaması, algısına göre tepki vermesi, topluluktaki bireylerle farklı ilişki ve iletişimde bulunması, varlığını ifade etmesi, kendisini konumlandırması. Sosyal psikoloji bireyin sosyal davranışı kadar, sosyal davranışını şekillendiren sebeplere, doğasına da odaklanılmaktadır. Bireyler bulundukları topluluklara göre farklı farklı sosyal davranış modeli sergileyebilirler? Sosyal davranış modeli ve gerekçesinin netleştirilmesinin sosyal psikolojinin ana teması olduğunu anlıyoruz. Bana göre tanımı bu kadar beni zorlarken derinlerinde ne kadar zorlanacağım ve hangi disiplinlere doğru yolculuğa çıkacağımı şimdine merak etmeye başladım. Acaba burada mı bıraksam diye de düşünmeden edemedim. Gecenin bu yarısında.

Sosyal varlıklar olarak biz insanlar bir birimizi farklı pencerelerden etkilemekteyiz. Topluluk içerisinde bir birey diğerini nasıl ve niçin etkilemektedir? İçerisinde bulunulan topluluk bireyi nasıl etkilemektedir? Birey topluluğu nasıl etkilemektedir? Topluluklar bir birini nasıl etkilemektedir? Topluluğun sosyal yapısı bireyi ve topluluğu nasıl etkilemektedir? Karşılıklı farklı derecelerle etkileşimler bireyleri ve toplumları dönüştürdüğünü, şekillendirdiğini de anlıyoruz sosyal psikoloji olgusundan. Aslında tam da bu noktada aklıma bir soru geldi. Kardeşlerin aynı anne, babadan olmalarına rağmen kariyerlerinin farklı olmasının gerekçesi  okudukları okullardaki öğretmenlerin, arkadaşlardan gelen etkilenme midir?

Soruların ardı arkası kesilmemeye başladı. Ve geldi sorular : etkilenmenin bazan doğrudan ve birebir olduğunu görebiliyoruz. Bakış açımızı hangi arkadaşlarımız, hocalarımız değiştirdi? Veya biz kimlerin dünya görüşünün şekillenmesinde etkili olduk? Kime hayran kaldık? Kimleri model aldık?

Gelecek durakta sosyoloji ile psikoloji arasında nasıl bir köprü olduğuna dair bir mercek takmaya çalışacağız;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

Share

You may also like...