Yönetim Danışmanlığı-II

This post has already been read 1537 times!

Danışmanlık Sürecine İnteraktif Bakış Açısı?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Yönetim danışmanlığı paylaşım dizimizin bir önceki durağında danışmanlık sürecini oluşturan danışmanlar ve müşteriler penceresinden danışmanlık sürcinden beklentiler, danışmanlarıın sahip olmaları gereken özellikleri, sorumlulukarı ve danışmanlık hizmetinin çerçevesinin oluşturulmasına dair özet bir giriş yapmaya çalıştık.

Bu durakta “Danışmanlık Sürecine İnteraktif Bakış Açısı konusunda” beyin fırtınası yapmaya ne dersiniz?

Danışmanlık sürecinde zaman zaman tarafların beklentileri yükselebiliyor, yolculuk sırasında bazı noktalarda yeniden açıklama yapılması gerekebilir. Olgu başarı eksikliği şeklinde ifade edilse dahi taraflar açık bir şekilde iletişimde olarak olguyu netliğe kavuşturmalarında fayda var. Açıklama eğilimi sürekli gündemde olmalıdır bu konuda olabildiğince rahat ve esnek olunmasında fayda var.

Bazı meslektaşlarımız sürekli açıklama yapmak zorunda değilim, ikna edici raporlar üretiyorum ve sunuyorum daha ne isteyebilirler ki. Evet ikna edici ve etkin raporlar üretiyor olabilirsiniz, bu raporlar anlaşılabilir mi ve iş sonuçlarının anlamlı değişimine ne kadar katkıda bulunmuştur bu raporlar?

Bu arada iş sonuçlarını anlamlı şekilde etkilemek adına sistemler tasarlarken göz ardı edilmemesi gereken bir konu vardır, birlikte çalışılan grupların çalışmaya dahil edilmesi ve motive edilmesi. Bu konuda da zaman zaman meslektaşalrımız ile görüş ayrılığına düşebiliyoruz. Ben işimi yapıyorum insanları mutlu etmek için çalışmıyorum. Her kesin bir stili var acaba bu yaklaşımda kendine özgü başarıları getirebilir mi? ne dersiniz?

Yönetim danışmanlığı ile finans, muhaseve ve hukuk alanine verilen danışmanlık hizmetlerinin ortak noktalarından çok farklılıkları daha fazladır. Bazı şirketlerde tüm farklı hizmetlerden talep edilen servislerin farklılığının netleştirilmesi özellile KOBİ’lerde zor olabiliyor.

Danışmanlık sürecindeki temel aktörleri, gerçekleştirilen faaliyetleri, kullanılan kaynakları detaylı gözden geçirmekte fayda var.

Daha önce de paylaşttığımız üzere danışmanlık sürecinin iki temel aktörü bulunmaktadır. Bunlar danışman(lar) ve müşterilerdir. Temel aktörler hangi faaliyetleri, hangi kaynakları kullanarak faaliyetlerini gerçekleştirirler?

 

Gelecek durakta danışmanlık sürecinin temel aktörlerine, gerçekleştirilen faaliyetlere ve kullanılan kaynaklara dair beyin fırtınası yapabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...