Hayat Denilen Senfoni –I

This post has already been read 578 times!

Hangi Enstrüman Olarak Varız???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,

Yaşamda bir objeyi, olguyu tanıyabilmek için o objeyi, olguyu bilebildiğimiz bir şeye benzetmeye veya eşleştirmeye çalışırız. Kendimizi ve diğer insanları anlamak içinde somut olarak bilebildiğimiz bir şey ile anlamaya ve tanımaya çalışırız değil mi? Yakın zamanda bir grupta kendimizi ve diğer insanları tanıyarak sağlıklı iletişim nasıl oluşturulur sorusuna cevap verilirken. Konservatuvar mezunu ve konusunda uzman olan bir koro şefinin bir sözü geldi aklıma. “Hayat bir senfoni gibidir ve her birimiz ve her birimiz bu güzel müzikal oluşumda kendine özgü bir rol oynayan bir enstrümandır”.

Hayat – senfoni ve her birimizin rol oynadığı enstrüman üçlüsüne odaklanarak yolculuğu başlattık ve sürdürmeye çalıştık.

Hayat bir senfoni ise ve her birimiz de bir enstrüman isek hiçbir enstrüman diğerinin rolünü oynayamaz, çünkü her birinin kendi farklı ve benzersiz bölümleri, sesi, tınısı vardır.

Enstrümanı oluşturan her bir parça bütünün uyumu için önemli ve hayati öneme sahiptir. Her bir enstrümanda diğer enstrümanlar için hayati öneme sahiptir.  Eğer enstrümanlar olarak kendimizi diğer enstrümanlarla uyumlu hale getirmeden kendi melodimizi çalmaya başlarsak, o zaman sadece uyumsuzluk yaratacağız.

Bir enstrüman olarak uyumlu ve anlamlı bir eseri çalabilmek için kendimizi ve orkestrayı oluşturan diğer enstrümanları gözlemlemeliyiz. Gerekli ve yerinde gerçekleştiremediğimiz gözlem yerine kafamıza gelen her şeyi çalmaya karar verirsek, o zaman hayat senfonisinin uyumlu performansına engel olabiliriz.

Uyum adına enstrümanımızın müzikal eserinin farkında olmazsak, o zaman büyük olasılıkla etrafındaki başkalarının enstrümanını çalarız,  ama elbette bu bu bizim parçamız olmadığından çaldığımız müzikalden de keyif alamayız. Hayat denilen senfonide mutsuzluğunuz, huzursuzluğunuz sebebi başkalarının müzik eserini ve daha da ötesinde bizim olmayan enstrümanları çalmak olabilir mi?

Kendi enstrümanımızla hayata katkı sunmak adına günlük disiplin ve uygulama yoluyla diğer enstrümanlar ile uyum içinde olmaya çalışmalıyız.

Hayat senfonisinde enstrümanının tanımak ve enstrümanın ile uyumlu bir yolculuk yapabilmek için sorulmasında fayda olan sorular:

Rolümü biliyor muyum? Çıkardığım sesin etkinin ne kadar farkındayım? Ne kadar farklı parçaları çalabiliyorum? Hangi enstrümanlar ile daha iyi uyum içerisindeyim?

Gelecek durakta “Hayat Senfonisinin Derinlikleri “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share