Hayatın İçerisinden Gelen 7 Dakika – XVI

This post has already been read 1262 times!

7 Dakika İle Gelen “Denge ”????

 Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Hayatın içerisinden gelen 7 dakika paylaşım yolculuğunun önceki duraklarında bu yolculuğu özellikle bugünlerde  başlatma gerekçesi ile birlikte olabildiğince yaşamın normal günlerindeymiş gibi misafir ağırlama talimatının birinci ve ikinci bölümü, aynalar, kahve ve kırk yıllık hatıra, sorular ve sorular, ilk giren ilk çıkar mı?, kelimelerin gücü : talebe, öğrenci – öğretmen, ben kimim?, yazı arkadaşı – yazıdaş, meyva salatası ev yapımı poğaça, dert mi? mesele mi?, kelimelerin gücü, baharatın gücü, demleme- demlenme ile paylaşımlarımızı devam ettirdik.

Bu durakta “hayatın içerisinden gelen bir başka 7 dakikanın yazdırdığı, Denge “  ile zihinsel ve duygusal dalgalanmaya devam edelim, ne dersiniz?

Dengenin tanımının mühendislik felsefesinin temelin oluşturduğunu makina mühendisliğinin ilk günlerinde hatta ilk saatlerinde duyunca şaşırmadan edememiştim. Hatta saygıdeğer hocamız birkaç defa vurgu yaparak mühendislik dengedir demişti.

Evet yıllar geçtikçe mesleği teknik anlamda veya sosyal yaşamda icra etmeye çalıştıkça denge unsurunu daha net anlamaya çalıştım. Bugünlerde yaşadığım vertigo mu bana bu yazıyı yazdırdı bilmiyorum? Şimdi yazarken idrak ettim.

Denge de olabilmek…..

Denge de olabilme; konu her ne ise o konunun dayanabileceği denge noktasını bulmaya çalışarak yolculuğu devam ettirmeye çalıştım ve çalışıyorum. Diğer sihirli ve etkileyici kelimeler gibi denge kelimesi de tüm yaşamın çekim kuvveti  gibi.

Sanki denge kelimesini ortadan kaldırırsanız tüm yaşamın duruşunu ortadan kaldırıyorsunuz gibi. Denge de olabilmek için ne yapabiliriz? dengede olabilme halleri öğrenilebilinir mi? Denge  denilince aklıma yine fizikten hatta mukavemet dersinden sevgili moment ve ağırlık  merkezi geliyor.

Fiziksel objelerin, sistemlerin sağlıklı bir şekilde bir yere sabitlenebilmesi, diğer bir değiş ile dengesini yakalaması için ağırlık merkezini kendisini dengeleyecek karşı kuvveti hesaplamak gerekiyor. Konu insan beşeri faktör olunca denge nasıl olabilir? insanın ağırlık merkezi neresidir? Moment noktası nasıl hesaplanır? İnsanın dengede tutacak karşı ağırlık nasıl bulunacak?  Bu konuda zaman zaman  konuştuğumuz farklı disiplinlerdeki duayenler konuyu dönüp dolaştırıp kendini tanımak, kendi farkındalığını geliştirmeye dayandırmaktadır.

Evet kendini tanımak her olguda önemli. Dengeyi yakalamak, dengesizliğini dengeye dönüştürmek için kendini tanımanın rolü ile ilgili uzun süredir düşünüyorum ve hatta gelecekte bu konuda iyi bir beyin fırtınası çalışmasını da gerçekleştireceğim bir iş topluluğu ile.

Dengeye ulaşabilmenin yolları dedik programımızın adına. Denge ve moment- ağırlık merkezi ilişkisini beşeri penceresinden birlikte bakmaya çalışacağız. Denge ve dengelemeyi sağlayacak kendi merkez noktasını bulup orada istediği kadar kalabilmek. 

Gelecek durakta “Bir başka 7 dakika ile Hayatın İçinden Gelenler” ile yolculuğumuzu sürdürmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...