KURUMSAL İLETİŞİM – IV

This post has already been read 2054 times!

KURUMSAL İLETİŞİM İLE GELENLER

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Kurumsal iletişim paylaşım yolculuğumuzun ilk duraklarında genel anlamda kurumsal iletişim tanımına, şirketlerde kurum içi ve kurum dışı iletişim konuları, kurum içine bilgi girişi ve kurum dışına bilgi çıkışı, kurumsal iletişimin ilişkilere aracılık yapma, etkileşim, karar verme, geri bildirim fazları, kurumsal  iletişimin amaçlarına, kurumsal iletişim stratejilerine değindik. Kurumsal iletişim stratejilerin verimli ve etkin olarak uygulanması için kullanılan iletişim araçları ile ilgili bu durakta beyin fırtınası yapmaya çalışacağız.

Kurumsal iletişim araçlarını öncelikle iki temel kategoride ele almak gerekmektedir. Birinci ana kategori geleneksel iletişim araçları, bu kategoride yer alan iletişim araçları  sözlü, yazılı , görsel-işitsel iletişim araçlarıdır.

Sözlü iletişim araçları : toplantılar, eğitimler, yüz yüze görüşmeler, telefon ile gerçekleştirilen görüşmeleri saymak mümkün. Yazılı iletişim araçları olarak, talimatlar, prosedürler, şirketi içi-dışı sirküler, görev tanımları, raporlar, kontratlar vb. Görsel –işitsel iletişim araçları, tv-radyo – gazete kanalı ile gerçekleştirilen tüm bilgilendirmeler. Bilboardlara  verilen reklamlar, bilgiler, duyurular. Şirkette kapalı devre yayın, görsel- işitsel sunumlar vb

Web tabanlı iletişim araçları: 1990’lı yılların başında kurumlarında iletişim dünyasına giren web tabanlı iletişim aracı oldukça etkili olmaya başladı. Web tabanlı iletişim araçlarını; internet ve mobil bazlı iletişim araçları şeklinde ifade etmek mümkün. Bu iletişim aracı önce elektronik postlar ve kurumların web sitelerini oluşturmakla süreci tetikledi. Daha sonra dijital yaşam teknolojileri hız kazandıkça bloglar, mikro bloglar sosyal ağlar, sosyal platformlar devreye girdi.

Web tabanlı iletişim beraberinde dijital medya kavramını da getirdi, dijital medya aracı ile tema, mesaj  oluşturmak daha hızlı ve kolay olmaya başladı. Şirketler sosyal ağlarla mevcut ve potansiyel tüm müşterilerine gerçek zamanlı ulaşmaları mümkündür. Web tabanlı iletişimin yüz yüze ve etkileşimin daha fazla olduğu kişiler arası iletişimin tamamiyle yerini aldığını düşünmek doğru değildir. Kurumsal iletişim stratejileri geliştirilirken geleneksel iletişim kanalları ve web tabanlı iletişim kanallarını ayrı ayrı ve birlikte değerlendirmekte fayda vardır.

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

 

 

Share

You may also like...