DUYGUSAL mı? ZEKA İLE GELENLER-II

This post has already been read 1812 times!

DUYGULAR VE ZEKALAR

Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları

Duygusal zeka ile gelenler paylaşım serimizin bir önceki durağında duygu ve duygusal zekanın tanımı ve duygusal zeka ile elde edebileceğimiz kazanımalar ile ilgili beyin fırtınası yapmaya çalışmıştık ve bu durağa duygusal zekamızı – yeteneğimizi nasıl geliştirebilirizi konuşalım demiştik evet duygusal zekamızı ve bu yeteneğimiz nasıl geliştirebiliriz.  Öncellikle duygusal zeka ile ilgili derinlemesine çalışma yapan Daniel Goleman’a teşekkür borçluyuz duygusal zeka kavramı ve bu kavramın bireylere- takımlara- organizasyonlara kazanımlarına dairlerin farkına vardırttı Daniel Goleman.  Goleman’a göre hangi çeşit iş olursa olsun iş sonuçlarında başarılı olmak için gerekli yetenek ve teknik bilginin birleşiminden oluşan kombinden iki kat daha önemli olan ve katma değeri olan duygusal zeka dır.  Her birey için duygusal zekanın önemli olduğunu konu liderlik olduğunda liderler için duygusal zekanın her şey olduğunu özellikle vurguluyor Goleman. Evet duygusal zekanın ne kadar kritik olduğunu anlıyoruz değil mi? yaşamımız anlamlandıran ve yaşamımız kolaylaştıran duygusal zekanın kazanımları neler olabilir?

Duygusal zekanın kazanımları:

  • öncellikle birey olarak kendi duygularımızın ve duygularımızın neden olduğu davranışlarımızın farkında olmak
  • zayıf- kuvvetli yönlerimizi bilmek
  • ilişki de – iletişimde olduğumuz insanların duygularını, duygularının neden olduğu davranışları anlamak
  • kendimizin farkına vardığımızda, zayıf yönlerimizi ifade edebildiğimizde ve kabul ettiğimizde neleri geliştireceğimizi de bilmek
  • tüm bunlardan sonra istenmeyen sonuçlara neden olacak ani duygu dalgalanmalarımızı yönetmek.

Duygusal zekamızı geliştirerek ani duygularımızı ve ani duygu dalgalanmalarımızın yol açacağı yıkıcı davranışlarımızın meydana gelmemesini sağlayarak keyifli ve anlamlı yaşam yolculuğumuza devam edebiliriz.  Duygusal zeka sürecinde kendimizi tanımak ile birlikte, duygularımız anlamlı şekilde iyi nehirlere doğru akıttıktan sonra kendimizden karşımızdakilerin duygularını anlamaya doğru geçiş  başlar. Birlikte yolculuk yaptığımız  bireylerin negatif veya pozitif davranış modellerinin arkatipini oluşturan duygu salınımlarını anladıkça gerçekleştirdiğimiz yolculuğumuz verimli ve etkin olur. Duygusal zeka süreci yaşam boyu devam eden bir yolculuktur.  Duygusal zeka yolculuğu için kritik faktörler  nelerdir? Cevabını gelecek durakta birlikte zenginleştirmeye ne dersiniz?

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

 

 

 

Share

You may also like...