İNSAN KAYNAKLARI – İNSAN DEĞERLERİ

This post has already been read 2789 times!

İNSAN KAYNAKLARI YÖNETİMİ Mİ? İNSAN DEĞERLERİ İNŞASI MI?

İNSAN – DEĞER- KAYNAK

Merhaba www.ayseleevran.com ve www.etsgelisim.com paylaşım dostları;

Bugünlerde farklı derinlikler ve etkilerle tartışma konusu olan Endüstri 4.0 – sanayi devrimi 4.0’ın neredeyse insansız veya olabildiğince az sayıda in san ile üretim- servis gerçekleştirmesi öngörülmesine rağmen; insan tüm zamanlarda, tüm organizasyonlarda, tüm örgütlerde, tüm yapılarda insan olmazsa olmaz bir varlıktır ve var oluş sebebinden dolayı insana tüm zamanlarda ihtiyaç vardır.

Bilindiği üzere yönetim ve organizasyon sürecinde insan olgusu önce personel ve sonra da insan kaynağı olarak ifade edilmeye başlandı ve 1990’lı yılların sonlarına doğru personel olgusunun sadece mekanik bir yönünün olduğu, duygu ve yumuşak denilebilecek insani tarafı olan soft yönünün de artık dikkate alınması gerektiği anlaşılmaya başlandı ve hatta bu idrak ile belki de gereklilikten – zorunluluktan dolayı olsa bile personel kavramı insan kaynakları olarak evrilmeye ve departman isimleri de personel işleri, mali ve idari işler insan kaynakları yönetimi olarak değiştirildi veya organizasyon yapılarına göre personel yönetim, mail ve idari işler departmanının yanına bir de insan kaynakları yönetim departmanı eklendi.

Personel olgusundan insan kaynakları – insan değerlerine doğru süreç ile ilgili yolculuğumuza isterseniz insan kaynakları kavramının literatüre ve organizasyonlara ne zaman, niçin ve nasıl giriş yaptığına bir göz atalım. Ondördüncü yüzyılda İngiltere de marangozlar, deri işçileri, vasıflı diğer zannatkarların çalışma koşullarını iyileştirmek için esnaf birliği, esnaf locası, esnaf derneği oluşturarak insan gücünün organize olmasına yola açarlar ve bu aslında ilk sendikalaşma olgusunun temellerini atmıştır. Ondördüncü yüzyılda İngiltere de özellikle yetenekli ustalardan oluşan farklı iş kollarındaki esnafların bir araya gelmesi çalışma koşullarının iyileştirilmesi odaklı olsa da çalışan insanın üretimine değer verilmesine dikkati çekmek ile birlikte bir organizasyon oluşturma olgusu da hedeflenmiştir.

Onsekizinci yüzyılın sonları, ondokuzuncu yüzyılın başlarında gerçekleşen sanayi devrimi ile insan kaynakları ve iş gücü piyasasının daha organize olarak gündeme geldiği ve önem kazandığı görülmektedir. Sanayi devrimi ile birlikte insan kaynakları  konusunda da her şey değişti.

Bir sonraki durağımızda sanayi devimi ile değişmeye başlayarak 21 yüz yıla kadar gelen süreçteki insan kaynakları – insan değerleri olgusuna bakmaya ne dersiniz?

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...