KURUMSAL İLETİŞİM – III

This post has already been read 1867 times!

KURUMSAL İLETİŞİM İLE GELENLER

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Kurumsal iletişim paylaşım yolculuğumuzun ilk duraklarında genel anlamda kurumsal iletişim tanımına, şirketlerde kurum içi ve kurum dışı iletişim konuları, kurum içine bilgi girişi ve kurum dışına bilgi çıkışı, kurumsal iletişimin ilişkilere aracılık yapma faktörüne değindik . bu durakta kurumsal iletişim ile gelen etkileşim ile ilgili beyin fırtınası yapmaya çalışacağız.

İster bireysel, ister kurumsal olsun iletişim başlatma, devam etme isteğimizin içerisinde iletişimde olduğumuz bireyler, kurumları, toplulukları etkilemek isteği, niyeti, hedefi vardır. İletişimin temel hedeflerine baktığımızda bilgi vermek, bilgi yaymak, duygu – düşünce paylaşmak, keyif vermek, keyif almak ve karşımızdaki bireyleri etkilemek. Kurumsal iletişim çerçevesinde mevcut hedef ve potansiyel hedef kitlesini etkileyecek mesajlar, bilgiler sunmak temel hedefler arasındadır. Kurumsal iletimi bilgi alır, taşır, transfer eder, ilişkilere aracılık eder, etkileme amacı vardır ve kurumsal iletişim kara verme mekanizmasını da etkiler. Nasıl mı?  tüm şirketlerde Yönetim süreci hangi faaliyet- departman- fonksiyon – süreç olursa olsun planlama ile başlar, plana göre örgütleme- organizasyon oluşturma, organizasyondaki kiler arasında koordinasyonu sağlamak, planı uygulamaya almak ve iş sonuçlarını planı gerçekleşip gerçekleştirilmediği kontrol edilir.

Bu fazların etkin olarak gerçekleştirilmesi ve bu fazlarda karar alınması, uygulanması ve gerekirse kararların revizyonu etkin iletişime bağlıdır, etkin iletişim ile verimli ve etkin yol alınabilir, her hangi bir iletişim trafik kazasında kesintilerin gerçekleşmesi ile faaliyetlerin tamamlanmasında etkin bir sonuca varılmasında gecikme, finansal kayıplar yaşanabilir.

Kaliteli karar alınmasını etkili iletişim etkiler.  Faaliyetlere yönelik hedefler, gerçekleştirilme planları ve beklentiler yazılı veya sözlü olarak ki büyük bir oranda yazılı olarak faaliyet ile ilgili çalışanlara, departmanlara iletilir, bu çerçeveden bakıldığında Yönetim zincirinin içerisindeki talimatların akışı da sağlıklı iletişim ile gerçekleşir.  Hedeflenen işlerin belirlenen kritik başarı faktörleri, kilit performans  göstergeler çerçevesinde ölçülmesi bir geri bildirimdir. Geri bildirim sürecinde raporlama, sunumların gerçekleştirilmesi olgusu da iletişim ile gerçekleşir.

Tüm bu perspektif de bakıldığında şirketlerdeki tüm fonksiyonların planlamasından, icraatına, icraatından geri bildirimine kadar olan tüm fazlarda iletişimin rolü oldukça kritiktir.

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...