SOSYAL FARKINDALIK-II

This post has already been read 2112 times!

KİŞİSEL VE SOSYAL FARKINDALIK :KİŞİLİK OLUŞUMU VE  FARKINDALIK İLİŞKİSİ

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Sosyal ve kişisel farkındalık paylaşım serimizin bir önceki durağında kişisel-sosyal farkındalık kavramının ne olduğu ve kişisel-sosyal farkındalığımız artırmak için kendimize hangi soruları sormamız gerektiğine değindik. Bu durakta kişisel ve sosyal farkındalık adına bakalım nelere değinebileceğiz.

Doğası gereği biz insanlar sosyal varlıklarız, sosyal olarak içerisinde bulunduğumuz toplulukları etkileriz ve bu topluluklardan da bir o kadar etkilenebiliriz. Zaman zaman şu ifadeyi çok duyarız değil mi? A kişisi girdiği gruba, takıma, topluluğa, başladığı okula, sınıfa adaptasyon problemi yaşadı veya uyum süreci uzun sürdü. Bu olgunun bir çok gerekçesi vardır. En kritik gerekçesi kişisel ve sosyal farkındağın yeterli düzeyde olmamasıdır.

Sosyal farkındalık; bireysel olarak kendi ihtiyaçlarımızı, sınırlarımızı, limitlerimizi bilmek ve aynı şekilde girdiğimiz topluluğun ihtiyaçlarını ve limitlerini bilmektir. Bu ihtiyaçlar ve limitler arasında iyi bir denge ile sosyalleşme ve sosyal gruplara uyum süreci hızlıca gerçekleşebilir.

Gerek bizim, gerekse girdiğimiz ve gireceğimiz topluluklarda yer alan insanların ve de genel olarak topluluğun limitlerini ve ihtiyaçlarını anlamak için kendimize sorular sorarak cevap bularak yol alabiliriz dedik. Evet sorular oldukça önemli. Sosyal farkındalık olgusunun ilk tetikleyicisi ve sorularımızın da odaklanacağı merkez kişilik nasıl oluşuyor? Ve kişilik özellikleri nelerdir? Kişiliğin nasıl oluştuğunu, kişiliği oluşturan faktörlerin neler olduğunu iyi bilirsek ve de sindirirsek sosyal ve kişisel farkındalık düzeyimiz artabilir.

İnsan kişiliğini şekillendiren iki büyük faktör vardır; biyolojik ve sosyal faktörler. Biyolojik faktörleri genetik kodlarımız, kromozomlar, neuro-kimyasal süreçlerimizin oluşumu, sevgili hormonlarımız oluşturabilir. Düşünün hormonlarımızdaki herhangi bir denge de olmama durumu bizlerde nelere yol açabilir bazı davranış modellerinin hormon dengesinden geldiğini bilerek hareket etmek ne kadar işimizi kolaylaştırır.

Sosyal faktörlere geldiğimizde, içinde yetiştiğimiz ailenin değerleri, inanışı, kültürü, aldığımız eğitimler, etik kurallar, ön yargılar, moral değerler, rehber ilkeler ….vb faktörler karşımıza çıkıyor. Kişiliğin oluşmasında bu kadar çok faktör varken kişisel-sosyal farkındalığı yükseltmenin ne kadar önemli olduğunu ve yaşam yolculuğumuzu kolaylaştıracağını anlıyoruz galiba.

Kişisel-sosyal farkındalık gelişiminde ilk yer aldığımız sosyal topluluk olan ailenin rolü ile gelecek durakta devam etmeye ne dersiniz?

Gelecek duraklarda buluşmak dileğiyle,

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...