Risk Yönetim Penceresinden Tedarik Zinciri yönetimi –I

This post has already been read 1158 times!

Tedarik Zinciri Yönetiminde Riski Tetikleyen Faktörler ????
Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Corona virüs sürecinde sürekli gündem de olan kavramlardan birisi ticari, ekonomik ve finans olarak tediark zincirlerinde oluşan ve oluşacak riskler idi. Çalıştığımz şirketlerde de çeşitli faktörlerden dolayı tedarik sürecinde dar boğazlar ile karşılaştık ve tedarik zinciri yönetim kapsamında risk planlarını tekrar gözden geçirilmesi gündeme geldi. Gerçekleştirdiğimiz ve devam eden çalışmalardan örnekler vererek paylaşım dizisi başlatma kararı aldık.

Belki içerisinde bulunduğumuz pandemi süreci her konuda olduğu gibi tedarik zinciri ile ilgili risk planlarının iş ajandasında yerini almasının önemini artırdı, bununla birlikte tedarik zincirinde risk yönetiminin oluşumunun temel gerekçesine detaylı olarak bakılmasında fayda var.

Bilindiği üzere son kırk yıldır yıl küresel ticarette benzeri görülmemiş bir büyüme yaşandı ve yaşanmaya devam ediyor. Dünyanın bir bölgesindeki firmalar, dünyanın diğer bölgelerindeki girdi ve çıktı pazarlarına, teknolojilere, sermayelere ve hatta iş gücüne erişmek için büyük fırsattan yararlanıyorlar.

Ekonomik açıdan iyi bağlantılı dünya, firmaları çoklu ve yüksek büyüklükte risklere maruz bırakmaktadır. Firmalar artık alışılmadık ve belirsiz talep ve arz piyasaları ve beklenmedik emtia fiyat şokları ve döviz kuru dalgalanmalarıyla karşı karşıya kaldıkça, normal iş riskleri seti genişliyor. Çalkantılı bir küresel ekonomide beklenmedik tedarikçi iflasları ile birlikte fiziksel afetler ve terörist saldırılar nedeniyle arz kesintileri gibi daha önce algılanan olağan dışı iş riskleri yoğunlaştırılmış ve bu olayların sıklığı arttıkça artık ihmal edilemez, iş sürekliliği için önemli bir tehdit oluşturmaktadır.

Riskin varlığı, oluşması günümüz iş dünyası için bir haber olmamaya başladı, nasıl mı? Çünkü şirketler uzun süredir oluşan, oluşabilecek dar boğazlara neden olan belirli risklere karşı korumak için sigorta satın almaktadırlar, gelişmiş risk yönetimi araçlarının geliştirilmesi konusunda iyi çalışıyorlar. Gelişmiş risk araçlarının etkin yönetimi için geliştirilmesi gereken faktörlerden birisi faaliyet tabanlı risk yönetim parametresidir.

Gelecek durakta “ Faaliyet Tabanlı Risk Yönetimi “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...