Yaşamın Her Fazında Mentorluk- I

This post has already been read 1194 times!

Her Birey Aslında Mentor mu????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

Hemen hemen her bireye bir arkadaşı, komşusu, yeğeni, kuzeni günün herhangi bir zaman diliminde takıldığı bir konuda,  fikir almak istediği bir durum hakkında danışılmaktadır. Aslında her birimiz takıldığımız bir durumdan dolayı yakın his ettiğimiz birilerine danışma ihtiyacındayız. Yakın zamanda uzun yıllar İstanbul’da yaşadıktan sonra tekrar doğduğu yer olan anadolu şehrine yerleşen bir kadının geldiği yol ayrımı hakkında konuşma talebi ile birlikte iş yaşamına yeni giriş yapan aile şirketinin ikinci nesil üyesine yönelik başlatılan sistematik mentorluk yolculuğu bu yazıyı yazdırma kararı verdirdi.  

Evet profesyonel olarak uzun yıllardır koçluk, mentorluk ve rehberlik hizmeti sunuyoruz. Bu yazı dizisinde biraz daha pratik ve içerisinde hızlı aspirinlerinde yer alabileceği reçeteleri de paylaşıma açmaya çalışacağız.

Her zaman olduğu gibi yolculuğu mentor, mentorluluk talebinde bulunan menti ve mentroluk kavramlarının tanımı ile başlatalım.

Mentor : öğrenme ortağı, akıl hocası, rol model, rehber, yol arkadaşı şeklinde tanımlanabilir. Buradaki her bir vurgu mentorluk sürecinin farklı şekilde gerçekleştirilmesini etkileyebilir.

Menti : öğrenen, yol arkadaşı, faz değişimine açık olan birey vb şeklinde tanımlanabilir. Buradaki her bir vurguda sürecin evrileceği durumu farklılaştırabilir.

Mentorluk ; öğrenme sürecinde yol arkadaşı, rehber , rol model, öğrenme ortağı…vb görevleri kapsayan öğretici, geliştirici ilişkiler menüsüdür. Öğrenme ve gelişim hedefi olan ilişki şekline odaklandığına dikkat çekilmesinde fayda var. Mentorluk sürecinde dikkat çekilmesi kadar oldukça kritik olan faktör gizliliğe ve güvene dayalı İletişim sağlanmasıdır.

Hangi konularda mentorluk ihtiyacında olabiliriz? Aslında yaşamın her durumunda mentorluk talebinde olabiliriz. Yoğunluklu olarak karşımıza çıkan mentorluk talepleri kariyer ve yaşam olguları odaklı olmaktadır.

Mentorluk sistemin temel amacı, bireylerdeki potansiyelin açığa çıkartılmasını sağlamak, oluşacak yeni duruma adaptasyonu kolaylaştırmak ve sağlıklı karar verebilecek güçlendirilmiş insan kaynağı oluşturabilmek … vb saymak mümkün.

Mentorluk sürecinin oldukça etkili ve anlamlı kazanımları olduğunu bu süreci deneyimler oldukça iyi ifade etmektedirler.

Gelecek durakta “Mentorluk Süreci ile Gelen Kazanımlar” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...