Rekabet Avantajları-III

This post has already been read 1498 times!

Rekabet avantajları ve Paradigma?

 Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Rekabet avantajları yazı dizisinin önceki duraklarında rekabet avantajlarının gerekliliği, rekabet avantajlarının oluşmasında ve sürdürülebilirliğinde olmazsa olmaz faktör insanın rolüne, etkilerine dairleri paylaşmaya çalıştık. Bu durakta rekabet avantajlarının oluşmasında etken faktör olan paradigma değişimine ve kaymasına yakından bakmaya ne dersiniz ?

Rekabet avantajının sağlanmasında motor güç olan  insanların düşünce sistematiğine, dünyayı ve özelde işi yorumlama stillerine diğer bir değiş ile paradigmalarına derinlemesine bakmak gerekmektedir. Derimlemesine bakılmayan, analiz edilmeyen, net olarak anlaşılamayan paradigmayı istenilen yeni şartların gerektiği paradigma dünyasına dönüştürmek neredeyse imkansız gibidir. Tanıdığınız, bildiğiniz olgularda dönüşüm sağlama başarısı yüksektir.

Değişen iş ve sosyal yaşamda yeni paradigmalara ve dolayısıyla paradigma dönüşümleri ve kaymaları gerekli hale geldi, yeni iş modelleri ve uygulamaları için yeni paradigmalara ihtiyaç vardır. Paradigma dönüşüm ve kaymasında etkin rol alanlardan birisi de liderlerdir.

Liderlerin yeni paradigmaları oluşturabilmeleri, paradigma kaymalarını sağlayabilmeleri adına;

  • Oganizasyonunun “sesini” bulmalı ve bu sesi dile getirmeli,
  • Mükemmel yönetim stillerini ile uygulamalı,
  • insanların üretkenliğini serbest bırakmalı,
  • güven vermeli,
  • müşterilerinin başarılı olmasına yardım etmeli
  • tüm paydaşlarda sadakat sağlamak.

Paradigma bilgisayardaki işletim sistemleri gibidir. Günün şartlarına göre işletim sistemleri nasıl değişkenliğe uğradılarsa zorda olsa insandaki işletim sistemi de günün koşullarına cevap verecek şekilde değişim yaşaması gereklidir. Değişime nereden başlayacağız? Doğal olarak kendimizden başlayacağız, kendimizde gerçekleştiremediğimiz değişimi nasıl bir başkasından beklyebiliriz ki? Pekiyi kendimizde başlatacağımız değişime ne kadar hazırız? Değişim için nasıl bir iç motivasyona sahibiz.? Paradigma değişimi ile neler kazanacağız?… vb sorularımıza detaylı cevaplarımızı oluşturarak ve cevaplardan da tatmin olarak değişim yol haritamızı hazırlayarak uygulamaya almamızda fayda var. Değişimin gerçekleşme derecesini zaman zaman test etmeyi de göz ününde bulundurmamız gerekiyor. Değişim yolculuğuna çıkış kararı kadar bu yolculuğun kendiside zorlaycı olabilir. Ara ara mola verebilirsiniz ama pes etmeyin.

Gelecek durakta rekabet avantajlarının oluşumunda ve sürdürülebilir kılınmasında rol alan diğer faktörlere yakından bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

Share

You may also like...