A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi –II

This post has already been read 398 times!

Verimlilik??? 

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“A’dan Z’ye Tedarik ve Satınalma Yönetimi” kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında tedarik uygulamalarının rolüne dair özet bir giriş yapmaya çalıştık

Bu durakta “Verimlilik” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarik sürecindeki verimlilikte ana hedef, kamu ve özel satın alımlarda tasarruf ve maliyet kontrolünün gerçekleştirilebilmesidir. İster özel ister kamu harcamaları gerçekleştirilsin asl olan harcamaların sistematik ve veriye dayalı olarak kontrol edilmesidir.

Satın alma maliyetlerini kontrol etmek, özel şirketlerin küresel ekonomide rekabet edebilmeleri için esastır

Talebin zayıf olması ile birlikte firmaların gelirlerinin düşme trendine doğru yönelimi muhtemel olduğunda, ekonomiler büyümediğinde veya çok az büyüdüğünde firmaların iş hayatında kalmaları için maliyet kontrolü çok önemlidir. Ama aynı zamanda sürdürülebilir büyüme içinde maliyet kontrolü rekabetçi bir faktör olarak çok önemli olabilir. Şirketler daha fazla ve/veya gelişmekte olan maliyetleri azaltmak için bugün birkaç kritik yeteneklerini koruyarak gelecekte maliyet yönetimi konusu üzerinde daha fazla çalışacaklar.

Maliyetleri düşürme yeteneğinin kullanılması gereken alanlar kaynak ve tedarikin yanı sıra yönetim ve daha genel olarak tedarik zinciri yönetimidir.

Tedarik kaynaklarının daralması ile maliyet azaltma ve etkin maliyet yönetimi şirketler için önemli ve stratejik olduğu  gerçekliği daha belirgin olmuştur. Bu gerçekten hareketle şirketler bazı gelişmiş maliyet yönetimi tekniklerini kullanmaya başlamışlardır.

Tedarik sürecinde maliyet yönetimi çalışılırken gündeme gelen kavram merkezi veya merkezi olmayan satınalma yönetiminin tasarlanmasıdır. Merkezileşme, belli bir büyüklükteki ve coğrafi varlığa sahip kuruluşlar için açıkça bir sorun olduğunu ifade edebiliriz.

Kuruluşlar büyüdüğünde, merkezi olmayan şubelerin maliyetlerini kontrol etmek daha zor hale gelebilir.

Merkezi olmayan satınalma kararları yerel pazarlardan gelen yeni fırsatların zamanında benimsenmesini desteklediğinden özellikle büyük yapılarda merkezi olmayan satınalma yönetimi daha verimli ve etkin olabilir.

Organize sanayi bölgelerine veya daha genel olarak dinamik üretim alanlarına yakın yerel tedarik birimleri, ünitenin bunu yapmasına izin verilirse hemen satın alınabilecek yeni, daha uygun maliyet ile ve daha kaliteli ürünlerin piyasaya sürülmesini sağlayabilir.

Yerel dinamiklerden yararlanmak için daha fazla ademi merkeziyetçiliği gerektirmektedir. Ademi merkezi satın alma ile elektronik tedarik ve satınalma sürecini tetiklemektedir

Gelecek durakta “Elektronik Tedarik ve Satınalma Süreci “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...