Tedarik ve Satınalma Uygulama Planı–IV

This post has already been read 324 times!

Tedarik ve Satınalma Bütçesi??? 

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

“Tedarik ve Satınalma Uygulama Planı “ kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında tedarikçi belirlemek, müşteri – tedarikçi entegrasyon süreci, taktiksel kararların verilmesine dair paylaşımlar yapmaya çalıştık

Bu durakta “Tedarik ve Satınalma Bütçesi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Ölçeği ne olursa olsun tüm şirketlerin, organizasyonların genel anlamda ve detayında tedarik – satın alma bütçe çalışmalarını periyodik ve sistematik olarak çalışmalıdırlar.

Periyodik, sistematik ve gerekli durumlarda güncelleştirmeleri gerçekleştirilmeyen ve değişen koşullara göre satın alma bütçeleri uyarlanmazsa, satın alma eyleminin küresel anlamda da kritik ölçüde derinlemesine finansal etkisi olabilir. Ekonomik koşullardaki dalgalanmalar, değişimlerin etkilediği emtialar ile imalat gerçekleştirildiğinden dolayı tedarik yönetim sürecinde oluşan sabit ve değişken maliyet oluşumları ile bütçe çalışmalarının gerçekleştirilmesi oldukça önemlidir.

Tedarik ve satınalma bağlamında bütçe çalışmasını önemini vurgulamak adına  örnek vermek gerekirse: piyasa fiyatları bir dizi dış nedene bağlı olarak yükseliyorsa, hammadde bütçesi için belirli bir seviyenin korunmasının mümkün olduğunu düşünmek tamamen yanıltıcıdır. Bu gerçekten hareket ile olası artışı dikkate alarak finansal riskten korunma mekanizması kurabilirsiniz. Olası fiyat artışlarına ilişkin uyarıları yükseltmek ve bütçelerde dikkate alınması gereken gerçek sonuç düzeyini değerlendirmek adına  bütçe ve satın alma birlikte çalışmalıdır.

Bugünlerde 2020 yılı Mart döneminde beri tedarik zincirini etkileyen pandemi ve şimdilerde Rusya – Ukrayna gerginliğinden dolayı piyasa dalgalanmaları daha hızlı gerçekleşmektedir, bu bağlamda yıllık bütçe süreci bu değişikliklerin izlenmesine izin vermek için yetersiz kalmaktadır. Bu nedenle, tedarik maliyetleri ve fiyatları ile ilgili verilerin güncellenmesinde proaktif olmak ve böylece şirketin ürünleri üzerindeki kar marjlarını güvence altına almasını sağlamak gereklidir.

Halihazırda üstlenilen ya da yakın gelecekte üstlenilecek ve bir sonraki bütçe dönemi üzerinde etki yaratacak belirli satın alma eylemlerinin geçici sonuçlarının bütçeye entegre edilmesi de çok önemlidir.

Son olarak, maliyetlerin büyük oranda düşürüldüğü dönemlerde ve bütçeler mevcut ekonomik kararlarda belirlendikten sonra tedarik departmanları tarafından proaktif hedefler ortaya konulabilir.

Son dönemde gündeme gelen konulardan birisi de yatırım sürecinde tedarik ve satınalma faaliyetinin kendisidir

Gelecek durakta “Yatırım Sürecinde Tedarik ve Satınalma“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...