Malzeme Yönetimi-XVII

This post has already been read 547 times!

Satınalma Bütçesi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Malzeme Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında tüm zamanlarda olduğu gibi 2020 ve sonrası, özellikle de pandemi sürecinde malzeme yönetiminin önemi, gerekliliği, üretim organizasyonlarında malzemelerin önemi, malzeme yönetiminin detaylı tanımları, malzeme yönetiminin amacı, satın alma departmanın katkıları, malzeme yönetiminin kritik başarı faktörleri, malzeme yönetiminin karşılaştığı zorluklar, satın alma sürecinde kar merkezi ve entegre yaklaşımları, entegre satın alma yaklaşımının avantajları, açık sistemler, malzeme yönetiminde modern yaklaşımlar, malzeme planlama, malzeme planlamanın kazanımları, malzeme planlama sürecini etkileyen faktörler, malzeme planlaması kapsamındaki sorunların etkin yönetimi, satış tahminlerinin çalışılmasına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Satınalma Bütçesi ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Satın alma bütçesinin diğer bir değiş ile malzeme bütçesinin; eldeki envanteri ve eldeki siparişleri dikkate aldığı görülebilir. Ayrıca, bütçe, malzeme yönetiminin envanter politikasına göre hedeflenen belirli envanter seviyelerine ulaşmak için formüle edilebilir.

Genellikle bütçeler, belirli bir süre boyunca satın alınacak malzemelerin hem miktarı hem de parasal değeri açısından formüle edilir. Malzeme bütçesi ile ajandalarda yerini bulan bir diğer finansal faaliyet finansal denetimdir. Finansal denetim yönü, özellikle bütçe harcamaları normları aşıldığı zaman vurgulanır. Sapmalar bütçe dönemi sonunda raporlanır ve düzeltici önlemler alınır.

Malzeme bütçe çalışması niçin detaylı şekilde hazırlanır? Malzeme bütçelerinin amacı: Finansal kaynak kullanılabilirliği, malzeme bütçesi hükümleri ile tam olarak bilinir olması.

Malzeme yönetimi departmanı ve-ya sorumlularının, fiyat trendlerini, pazar konumunu, satışlardaki eğilimi vb. dikkate alarak tedarikçilerle alımlarını ve uzun vadeli satın alma sözleşmelerini en iyi şekilde planlayabilir.

Bütçelerin hazırlandığı malzemelerin fiyatları ve malzemelerin satın alındığı gerçek fiyatlar karşılaştırılır. Bu, bütçe varyansına neden olan kontrol edilebilir ve kontrol edilemeyen unsurların anlaşılmasına yardımcı olur.

Malzeme teminine ilişkin nakit gereksinimleri, bütçe dönemi için için açıkça belirlenebilmesi. pazar ve tedarik zincirindeki değişimlere sağlıklı yanıt verilebilmesi için esnek malzeme bütçesi oluşturulur.

Gelecek durakta “Esnek Malzeme Bütçesi” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share

You may also like...