Malzeme Yönetimi-XVIII

This post has already been read 539 times!

Esnek Malzeme Bütçesi ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Malzeme Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında tüm zamanlarda olduğu gibi 2020 ve sonrası, özellikle de pandemi sürecinde malzeme yönetiminin önemi, gerekliliği, üretim organizasyonlarında malzemelerin önemi, malzeme yönetiminin detaylı tanımları, malzeme yönetiminin amacı, satın alma departmanın katkıları, malzeme yönetiminin kritik başarı faktörleri, malzeme yönetiminin karşılaştığı zorluklar, satın alma sürecinde kar merkezi ve entegre yaklaşımları, entegre satın alma yaklaşımının avantajları, açık sistemler, malzeme yönetiminde modern yaklaşımlar, malzeme planlama, malzeme planlamanın kazanımları, malzeme planlama sürecini etkileyen faktörler, malzeme planlaması kapsamındaki sorunların etkin yönetimi, satış tahminlerinin çalışılması, satın alma bütçesine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Esnek Malzeme Bütçesi” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Esnek malzeme bütçesi : temel malzeme bütçesi, satış tahmini ve ‘bütçe dönemi için planlanan üretim hacmi’ esas alınarak hazırlanır. Satış tahminleri nadiren doğru olduğundan ve fiili üretim seviyeleri planlanan seviyelerden saptığından, maliyetleri üretim seviyesine yani doğrudan malzemelere göre değişen kalemler için bütçe hatalı hale gelir. Bu durum esnek bütçeleme sisteminin oluşturulmasına yol açar.  

Esnek malzeme bütçesi ile birlikte aslında esnek bütçe mekanizması, değişken maliyetleri gerçekte yaşanan üretim seviyelerine göre ayarlayan ek verilerden yararlanır. Ayrıca, malzeme bütçesi tahmini bir üretim seviyesine dayandığından, ayrıntılı bir yıllık malzeme bütçesinin hazırlanması talep ve arz dalgalanması yaşanabilecek ürünler için oldukça pratiktir.

Bilindiği üzere satışlar makul , doğru veya toplam talebin doğru tahmin edilebileceği çeşitli ürünlerde kullanılan malzemeler için tahmin edilebilir. Bu nedenle, bir firmanın yıllık malzeme bütçelerini bir tam yıl önceden hazırlaması zorlaşır.

Bazı firmalar sadece seçilmiş anahtar malzemeler için malzeme bütçesi hazırlayabilir.

Malzeme bütçeleri oluşturulurken, bir malzeme bütçesi akümülatör ve orijin ülke pazar cinsinden ifade edilecekse, satın alma müdürü bütçe departmanına iki tür bilgi vermek zorundadır :

Önümüzdeki yıl boyunca malzeme fiyatlarının tahmini ve

Alımların belirli zamanlaması için planlarını.

Bu bilgiler, finans departmanının her faaliyet dönemi için aylık veya çeyrek dönem için gerçekçi bir nakit gereksinimleri çizelgesi hazırlamasına yardımcı olur.

Gelecek durakta “Satın Alma Bütçesinin Kazanımları ” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share

You may also like...