Malzeme Yönetimi-XXI

This post has already been read 544 times!

Malzeme Kontrol Yöneticisinin Sorumlulukları???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Malzeme Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında tüm zamanlarda olduğu gibi 2020 ve sonrası, özellikle de pandemi sürecinde malzeme yönetiminin önemi, gerekliliği, üretim organizasyonlarında malzemelerin önemi, malzeme yönetiminin detaylı tanımları, malzeme yönetiminin amacı, satın alma departmanın katkıları, malzeme yönetiminin kritik başarı faktörleri, malzeme yönetiminin karşılaştığı zorluklar, satın alma sürecinde kar merkezi ve entegre yaklaşımları, entegre satın alma yaklaşımının avantajları, açık sistemler, malzeme yönetiminde modern yaklaşımlar, malzeme planlama, malzeme planlamanın kazanımları, malzeme planlama sürecini etkileyen faktörler, malzeme planlaması kapsamındaki sorunların etkin yönetimi, satış tahminlerinin çalışılması, satın alma bütçesi, esnek malzeme bütçesi, satın alma bütçesinin kazanımları, malzeme kontrolüne dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Malzeme Kontrol Yöneticisinin Sorumlulukları” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Üretim işletmelerinde, üretim ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli miktarda, ancak stok yığınlarında aşırı birikim olmaksızın büyük miktarlarda malzemenin kullanım noktalarında bulundurulması planlanmalıdır. Malzeme yönetim takımına rapor veren malzeme kontrol müdürü, üretim departmanlarının üretim programlarını yürütmek üzere ihtiyaçlarını karşılayacak hammadde, parça ve sarf malzemelerinin tedarikini sağlamaktan sorumludur.

Malzeme kontrol müdürü, üretim yoluyla fabrikaya ve bitmiş ürünlerin depolanmasına veya nakliye departmanına malzeme akışını sürdürür. Tamamen merkezi ve entegre bir döngüdür. Uygun malzeme kontrolünü kolaylaştırmak için malzemeler sınıflar halinde gruplandırılır. Malzeme grupları olarak; hammaddeler, bileşen parçaları, sarf malzemeleri veya dolaylı kalemler, üretim sürecinde iş istasyonlarında oluşan proses ürünleri, bitmiş ürünler şeklinde tanımlamak mümkündür.

Malzeme kontrolü genellikle hammaddelerin ve satın alınan parçaların tedariki ve bunların üretime tedariki ile ilgilidir. Genellikle şirket içinde üretilen parçalar, tamamlandığında, montaj hattına verilene kadar malzeme kontrol departmanının kontrolü altındadır.

Ayrıca, malzeme kontrol bölümü bazen sarf malzemelerini ve dolaylı malzemeleri depolar ve kontrol eder,  gerektiğinde bunları kaydederler. Devam eden akış sonucunda oluşan bitmiş ürünler, nakliye departmanının veya satış departmanının kontrolü altındaki depolarda depolanabilir.

Gelecek durakta “Malzeme Yönetim Sürecinde Yeni Konular” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share

You may also like...