Malzeme Yönetimi-XI

This post has already been read 689 times!

Malzeme Yönetiminde Modern Yaklaşımlar???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Malzeme Yönetimi” kapsamında başlattığımız yazı dizimizin önceki duraklarında tüm zamanlarda olduğu gibi 2020 ve sonrası, özellikle de pandemi sürecinde malzeme yönetiminin önemi, gerekliliği, üretim organizasyonlarında malzemelerin önemi, malzeme yönetiminin detaylı tanımları, malzeme yönetiminin amacı, satın alma departmanın katkıları, malzeme yönetiminin kritik başarı faktörleri, malzeme yönetiminin karşılaştığı zorluklar, satın alma sürecinde kar merkezi ve entegre yaklaşımları, entegre satın alma yaklaşımının avantajları, açık sistemlere dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Malzeme Yönetiminde Modern Yaklaşımlar” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Malzeme yönetiminde modern yaklaşımların temelinde; malzeme akışının incelenmesi,  hammaddelerin, bileşenlerin, montajların satın alınması, depolanması, taşınması ve işlenmesi-üretimin  anlaşılması yer almaktadır. Bu yaklaşımın adresi olarak karşımıza tedarik zinciri yönetimi çıkmaktadır.

Tedarik Zinciri Yönetimi: malzemelerin temel hammaddelerden nihai müşteriye teslim edilen bitmiş ürünlere kadar çeşitli kuruluşlardan nasıl aktığını ifade eder.

Bir dizi tedarikçiden, depolardan, operasyonlardan ve perakende satış noktalarından oluşur. Tedarik zincirleri, birçok şirketi ve malzemeyi içeren karmaşık ağlar oluşturur tedarik zincirinde yer alan tüm şirketlerin koordinasyonu mümkün olan en düşük maliyetle zamanında yüksek kaliteli bitmiş ürünler sunmak için çok önemlidir.

Tedarik zinciri yönetiminin en önemli yönleri, şirketin doğrudan tedarikçilerinden satın alma, depolama, muayene, üretim, malzeme taşıma ve nakliye ve dağıtım dahil olmak üzere doğrudan müşterilerine malzeme akışı ile ilgili tüm yönetim işlevlerini içerir

Malzeme planlama ve kontrol önceki günlerde, satın alma faaliyeti sadece üretim ve operasyon yöneticilerine hizmet vermek için destekleyici bir işlev olarak düşünülmüştür. Ancak satın alma faaliyeti uzmanlaştıkça ve profesyonelleşmiş bir personel işlevi haline geldikçe, satın alma departmanının işlevi bugün reaktif bir işlevden ziyade proaktif bir işlev olarak görülüyor. Bu nedenle, çoğu satın alma yöneticisi, önemli malzemeler için yıllık bir satın alma planı geliştirir.

Gelecek durakta “Malzeme Planlama “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ

Share

You may also like...