A’dan Z’ye Tedarik Yönetimi-I

This post has already been read 628 times!

Günümüzde Tedariğin Değeri

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları,

Tedarik yönetimi günümüzde tedarik yönetim süreci, birçok şirkette taktiksel, işlem odaklı bir işlevden stratejik bir yeteneğe dönüşmektedir. Üst düzey yöneticiler, iyi, entegre bir tedarik yönetimi yeteneğinin sadece bir zorunluluk değil, aynı zamanda rekabet avantajı olduğunu da keşfediyorlar.

Yönetim, satın alma işlemini sadece bir maliyet merkezi olarak görmek yerine, satın alma işleminin alt satırına nakit akışı, karlılık alırken kazanma potansiyelini eklenmesini gerçekleştiriyor. Ve tedarik yönetiminin genellikle malzeme yönetimi veya finans kolu olarak çalıştığı yerlerde, şimdi yönetici seviyelerinde faaliyet göstermektedir. Organizasyonda düşük rapor veren bir işlev şimdi tedarik sürecinden sorumlu başkan yardımcılığı tarafından yönetilir hale dönüştü.

Hacimli satın alma gerçekleştiren küresel şirketlerde tedarik süreci detaylandırılarak, tedarikçi kalite ve performans yönetimi kurumsal başkan yardımcılığı pozisyonu oluşmaya başladı. Birkaç yıl öncesine kadar var olmayan pozisyonlar ve şimdi birçok büyük kuruluşta oluşmaya ve doğrudan başkanlara rapor vermeye başladılar.  Tedarik sürecinin değerini ülkelerdeki var olan prestijli üniversitelerde tedarik yönetimi ve tedarik alanında yüksek lisans programlarının oluşması ile anlayabiliyoruz.

Üniversitelerde tedarik sürecinin her bir alt branşının ders olmaya başlaması bizlere yönetici saflarında geleceği olan bir mesleğin daha da şekilleneceğini göstermektedir.   

Tedarik yönetimini bu kadar önemli hale ve organizasyonların odağına yerleştiren  güçler nelerdir?

Dış kaynak kullanımına artan bağımlılık mal ve hizmetler

Küreselleşme

Tedarik yönetimi teknolojisi

Zaman ve piyasa duyarlılığı

Performans iyileştirme metodolojileri

Özellikle performans iyileştirme tedarik sürecinin ilk sırasında yerini alıyor. Çünkü oluşturulan ve sürdürülebilir tedarik ve tedarikçi performans yönetimi, şirkete değer katma olasılığı daha yüksek olan tedarikçileri seçmeniz için kaynak bulma sürecini iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Tedarik sürecinin sağlıklı ve verimli şekilde performansının yönetilmesi için sorulması gereken soruları dikkatlice ve farklı perspektiften kişilerin katılımı ile oluşturulmalıdır.

Gelecek durakta “ Tedarik Performans Yönetimi Odaklı Sorular“ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...