DEĞER ZİNCİRİ VE REKABET-II

This post has already been read 2096 times!

ŞİRKETLER İÇİN DEĞER ZİNCİRİNİN ÖNEMİ

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları,

Değer zinciri, değer zinciri akışı kavramını kapsayan paylaşım yolculuğumuzun bir önceki durağında neden değer zinciri kavramı ile ilgili bir paylaşım başlattığımızı ve değer zincirinin iş dünyasına girişine kısa bir giriş yapmıştık.

Değer zincirine bakıldığında; değer zinciri beş temel faaliyet-süreç, dört destek aktivite-süreç den oluşmaktadır. Şirketin temel faaliyetleri – süreçleri : giriş lojistiği, operasyonlar, çıkış lojistiği, pazarlama- satış, servis. Destek süreçleri – faaliyetleri : alt yapı, teknoloji gelişimi, satın alma, insan kaynakları yönetimi. Tüm süreçlerin sonucunda pazara sunulan ürün ve hizmetten bir değer, kar, fark elde edilir.  Değer zinciri; süreçler arasındaki entegrasyona, süreçler arasında var olan ilişkiye odaklanır, süreçler arasında varsa kopuklukların iyileştirilmesini dikkate alır.

Değer zinciri üzerine çalışanlarında gerçekleştirdiği analizler, araştırmalar ve de özellikle son otuz yıldır satın alma sürecinin gittikçe önemli olmaya başlaması ile birlikte satın alma sürecinin destek süreçler de ki yeri ana süreçlerde yer alarak yeri değişmiştir. 1985 yılından itibaren şirketlerin tüm iş süreçlerine girmeye başlayan değer zinciri günümüz koşullarına göre yeniden şekillendirilmiş olmasına rağmen, değer zinciri sisteminin orijinal halini iyi bilmek ve sonrasında hangi süreçlerin nasıl yeniden formatlandığını ve de değer zinciri sistemine yeni hangi sistemler, araçların eklendiğini de iyi analiz etmekte fayda var.

 

Değer zinciri günümüz iş modelleri, değişen iş koşulları baz alındığında ve de özellikle şirketlerin nakit akışlarının %50’sinden fazlasının tedarik süreçli odaklı gerçekleştiğinden değer zinciri modelinin tedarik zinciri yönetimi sürecine doğru evrildiğini ifade etmek mümkün. Tüm süreçlerin entegre yönetilmesi için entegratör bir zekaya, liderliğe ihtiyaç oluşmaya başladı. Tedarik zinciri yönetim sürecini müşteri talepleri etkilediğine göre süreç müşteri ihtiyaçları ile başlar ve müşteriye bir değer sunulması ile tamamlanabilir. Küresel bazı şirketlerde müşteri ilişkileri yönetimi le tedarik zinciri yönetiminin entegre edildiği ve birlikte yönetilmesi adına alt ve üst yapı yatırımlarını tamamladıklarını görüyoruz.

1985 yılında Michael Porter tarafından geliştirilen değer zinciri sisteminin 2000 ‘li yıllardaki güncel şeklinin şirketlere kazanımlarını gelecek duraklarda detaylandırmak dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

Share

You may also like...