Pazarlama Aklı ile Tedarik Zinciri Yönetimi – III

This post has already been read 583 times!

Bütünsel Yaklaşım????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Pazarlama Aklı ile Tedarik Zinciri Yönetimi” kapsamında başlatılan yolculuğumuzun  önceki duraklarında pazar – müşteri odaklı tedarik, pazar – müşteri odaklı tedarik sürecinin detaylarına dair paylaşımda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Bütünsel Yaklaşım” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Tedarik zincir yönetim sürecinde lider olan şirketlerin ve organizasyonların başarılarının sırrının süreci bütünsel yaklaşım ile yönetmeleri olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Bu bağlamda tedarik zinciri yönetim sürecinin bütünsel yaklaşım detayında yer alanlar :

Stratejik uyum, tedarik zinciri sürecinin işletmenin geliştirilen diğer stratejileri ile birlikte dikkate alınması ve gerekli noktalarda gerekli entegrasyonların gerçekleştirilmesi. Stratejik uyum bütünsel yaklaşımın en önemli parametresidir.

Anahtar performans göstergelerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi, bu parametre ile tedarik zinciri sürecinde yer alan ekibin sürece katkısı değerlendirilir.

Çeyrek dönem ve yıllık performans değerlendirme, diğer iş süreçlerinde olduğu gibi tedarik zinciri yönetim sürecinin her bir fazı ve tümünün daha önce belirlenen hedeflere göre hedef gerçekleştirme iş sonuçları ile değerlendirilmesi. Çeyrek bazında ve yıllık tedarik zinciri sürecinin performansının değerlendirilmesi bu sürecin kat ettiği verimlilik ve etkinliği ölçülmüştür. Bu performans çalışmasında gelir –gider balansı, varlık kullanımı, envanter hareketi ve satışa etkisi vb parametreler dikkate alınır. Yıllar bazında karşılaştırma ile bu sürecin gelişim ve katma değeri anlaşılır.

Tedarik zinciri mükemmelliğini belirlemek için şirketlerin benzer bir şirketin yıllık performansını en az üç ila beş yıl boyunca benzer şirketler ve benzer emtialar ile  karşılaştırması gerekir.

Tedarik zinciri yönetim sürecinin bütünsel yaklaşımının gittikçe daha kritik olacağını günümüzde daha iyi anlıyoruz. Çünkü küresel bir ekonomide hayatta kalabilmek için üreticiler gelen lojistiğin, operasyonların, giden lojistiğin, pazarlama ve satışın ve hizmetin katma değerli faaliyetlerini ya daha düşük maliyetle gerçekleştirmek zorundadırlar. Bu zorunluluk beraberinde pazarlama ve lojistik entegrasyonunu getirmektedir.

Gelecek durakta “ Pazarlama ve Lojistik Entegrasyonu ” ile yolculuğumuzu devam ettirmek dileğiyle, 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...