Yeni İş Modelleri

This post has already been read 1702 times!

Değişen Dünya – Değişen İş Dünyası

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Değişim rüzgarı öyle bir hızda esiyor ki, neredeyse her bir dakika başına yeni bir fikir, ürün, hizmet geliştirme ve pazara sunma gerekliliği ile karşı karşıya kalıyoruz. Bu değişimin yönü nereye doğru evrilecek, bizleri her anlamda neler bekliyor? … vb sorularla zihnini yormayan ve bu konuda yeni oluşumlar adına enerji harcamayan yok gibi.

Yakın zamanda bir şiketler topluluğunda düzenleyeceğimiz Endüstri 4.0 uygulamaları ve teknoloji yönetimi programı için cep telefonunun özellikle akıllı türlerinin dünyamıza girişi ile yaşam akışımızda neler değişti? sorusunu sorar bulduk kendimizi? Evet bir cep telefonu ile hangi malzemeler, ekipmanlar ve beraberinde sektörler tarihin tozlu sayfalarında kendini buldu? Kaç tane yeni yepyeni iş modeli gün yüzüne çıktı?

Bu değişim sürecinde, ikliminde neler yapmak mümkün? Ve gelecekte bizi bekleyen yeni iş modelleri neler olabilir? Bu sorulara vereceğiniz cevapları ve geleceğ yönelik tahminlerinizi gerçekten merak ediyoruz. Umarız bizlerle paylaşır ve bu yazı dizisini birlikte zenginleştiririz.

İş modellerini, ürünleri, hizmetleri şekillendiren, yeniden yapılandıran müşteri talepleridir. Bu gerekçeden hareket ile yeni iş modeli fikirleri, mevcut iş modeline bakarak değil, müşterilere nasıl bakılacağını öğrenerek geliştirmek mümkündür. Dönüşümsel işletme modelleri, mevcut işletme modelinin performansını artırmanın yolları değil, müşteri deneyimini iyileştirmeye odaklanarak tasarlanmalıdır. İş modeli inovasyonu kapsamındaki yolculuk, son kullanıcının sesini ve deneyimini tasarım sürecinin merkezine getirilmesi ile başlar.

Yakın zamanda küresel bir şirketin başkan yardımıcısı ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede, başkan yardımıcısı “inovasyon fabrikası” kavramından söz etti, sürekli inovatif fikirler, ürünler, servislerin üretileceği ortamdan söz etmek istedi ve bunun içinde iyi bir yol haritasına sahip olunmalı diye de ekledi. Konuyu biraz daha derinlemesine sorguladığımızda bir kaç soruya iyi cevaplarımız olmasında fayda olduğunu anladık. Bu sorular : Yeni iş modelleri için Ar-Ge’yi nasıl yapıyorsunuz? Kuruluşunuz bir iş modeli inovasyon fabrikasını nasıl kurabilir? …. idi

Aslında bneim aklıma takılan yeni bir kavram “İş modeli inovasyon fabrikası” kavramı idi. İş modeli inovasyon fabrikasının  yeni bir zorunluluk olduğunu idrak ettik.

Gelecek durakta yeni iş modelleri sürecinde şirketlerin değer oluşturma parametresine yakından bakabilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey YÖNETİMİ®

 

 

 

Share

You may also like...