Tecrübe – Deneyim Herşeydir-III

This post has already been read 1356 times!

Çalışan – Birey Deneyim Nasıl Oluşur ??

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@tsgelisim.com paylaşım dostları

İş dünyasında olduğu kadar insanoğlunun tüm yaşamında deneyimin ne kadar önemli olduğuna dair başlattığımız yazı dizisinin önceki duraklarında deneyim ile gelen kazanım, deneyimin insana kattığı anlam, deneyimin derin ve anlamlı etkisine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “çalışan – birey deneyim nasıl oluşur?” sorusunu birlikte cevaplandırılmasına ne dersiniz?

Çalışan ve genel anlamda birey olarak nasıl deneyim sahibi olabiliyoruz?

İş dünyasında tecrübenin nasıl oluştuğuna baktığımızda; işe ilk başladığımız ve hatta staja ilk adım attığımız günleri bir hatırlayalım; bize rehberlik eden veya bağlı olduğum şef, yönetici çalışma saatlerimizi, işimizi icra ederken hangi araçları kullanabileceğimizi, organizasyon kültürüne göre ne giyeceğimizi, terfi etme stratejilerini vb bizimle paylaşır ve bizde bu doğrultuda çalışmalarımızı sürdürürüz.

İş yaşamındaki yolculuğumuzun ilk dönemlerinde olabildiğince yönlendirmelere ve net açıklamalara ihtiyacımız olur, sonra iş değiştirirsek ve farklı organizasyonlara gitsek bile yönlendirme alma ihtiyacımız azalmaktadır, azalan bu yönlendirmelerle verimli ve etkin işler çıkartıyorsak deneyim sahibi oluyoruz değil mi?

Az yönlendirme ve zaman kaybı yaşamadan yeni işe adapte olabilmek tüm organizasyonların talep ettiği bir olgu olduğundan dolayı belirli pozisyonlarda tecrübe aramaktadırlar ve hatta  “Çalışan deneyimi her şeydir” ilkesini benimserler.

Pekiyi hızlı ve etkin, sürdürülebilir tecrübe nasıl oluşur? Diyelim bir ülke hatta kıta değiştirdiniz. İlk anlarda o ülke de veya kıta da gerçekleştirdiğiniz günlük harcama bile daha sonraki dönemlerde yaptığınız harcamanın bir kaçı olduğunun farkına varırsınız. Alışveriş yapılacak yerler hakkında net bilginiz olmadığından olabilir. özetle yeterince tanımadığınızdan dolayı verimli, sağlıklı bir alışveriş yapamayabilirsiniz. O zaman işin püf noktalarından birisi tanımak, tanımak için de gözlem yapmak mı? Dersiniz.

Günlük hayattan iş dünyasına geldiğimizde yine aynı şey geçerli değil midir? İyi gözlem, analiz, doğru sorularla gerekli bilgilerin elde edilmesi ile verimli ve etkin tecrübe oluşabilir mi? Deneyim kazanmayı etkileyen ve sürdürülebilir kılan faktörlerin detaylı analiz edilmesinde fayda var

Gelecek durakta deneyimin oluşmasını etkileyen faktörlere yakından bakabilmek dileğiyle,

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...