A’dan Z’ye Yönetim-IV

This post has already been read 1239 times!

Yönetim mi? İdare mi?

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

A’dan Z’ye Yönetim konusunda başlatmış olduğumuz paylaşım yolculuğunun önceki duraklarında yönetimin tanımı ile gelenler, yönetimin amacı, yönetimin sanat ve teknik parametrelerine dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “yönetim mi? idaremi ?” sorusunu birlikte cevaplamaya ne dersiniz?

Hem işleyişi, hem sorumluluk alanı hemde farklı bakış açılarından dolayı, yönetim ve idare arasında farklılıklar olabilir

Aradaki farkı biraz derinleştirecek olursak;

Yönetim: politika oluşturma, vizyon oluşturma, görev, amaç ve stratejileri içerir. Ayrıca, yönetim organizasyon yapısına karar verir ve organizasyonel planı hazırlar.

İdare : prosedürlere göre hareket eder. Örnek : İnsan Kaynakları Yönetimi ; insan kaynakları politikalarını oluşturur, ücret sistemini geliştirir. İdari işler devlete karşı yükümlülükleri yerine getirebilir, kağıt işlerini tamamlar.

Bazı şirketlerde idari kavramlar daha üst seviyede konumlandırılır ve ona göre yönetim işleyişini şekillendirir.

Konu yönetim olduğunda analiz edilen ve şirketlerde dikkate alınan olgulardan birisi de yönetim fonksiyonlarıdır. Bu nokta da yönetim fonksiyonlarını özetlemekte fayda var.

Yönetim fonksiyonları :

Planlama : daha önce belirtildiği gibi, yönetim planlama sürecidir.

Planlama, örgütsel hedeflere ulaşmak için gerçekleştirilecek eylemlerin belirlenmesidir.

Planlama; hedeflere ulaşmak için ne yapılması, ne zaman, nasıl yapılacağı ve kimin yapacağı konusunda önceden karar vermek. Hedeflere ulaşmak için uzun, orta ve kısa  vadeli planlar gereklidir.

Bazı şirketler, gelecekteki çevresel koşulları öngörme konusunda artan zorluk nedeniyle, acil durum planlaması uygulamasını da devreye almaktadır.

Planlama, tüm yöneticilerin faaliyetlerinin bir parçasıdır.

Organize etmek, işlerin koordinasyon ve yönlendirme çerçevesine dahil edilmesini içerir. Bir örgütün dikkatli bir şekilde yapılandırılması, komut satırlarının netleştirilmesi ve boşlukların, örtüşmelerin ortadan kaldırılması açısından yararlıdır. Bununla birlikte, son derece detaylı organizasyon yapıları işlevsiz olabilir.

İş içeriği belirlendikten sonra, genel bir yapı oluşturmak için işler ve faaliyetler gruplandırılmalıdır. Örgütsel yapıyı etkileyen kararlar hem işletmeler hem de bireyler için değerler ve hedefler içermeklidir.

Organizasyonlar ürün, fonksiyon, coğrafya, müşteri ve projeye göre yapılandırılmıştır. Matris yapısı, karmaşık ortamlar- organizasyonlar ; pazarlar .eşitlenmesi ve teknolojinin bir sonucu olarak gelişti.

Gelecek durakta yönetimin diğer fonksiyonları ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...