Sanal Takımlar-II

This post has already been read 1721 times!

Sanal Takımlar ve Sanal Çalışma Eğilimleri ???

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Sanal takımlar ile ilgili başlatığımız yazı dizisinin bir önceki durağında sanal çalışma ve sanal ekiplerin oluşum gerekçeleri ve rakamlar ile artışına dair özet bir girişte bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Sanal Takımlar ve Sanal Çalışma Eğilimlerinin Gerekçelerine” yakından bakmaya ne dersiniz?

Yıllar önce bir hava yolunda teknik satın alma eğitimi verdiğimizde özellikle yönetim mekanlarını gezerken çalışanlarının büyük bir kısmının evden çalıştıklarını paylaşmışlardı. Sonrasında bu örneklerle oldukça fazlasıyla karşı karşıya geldik. Sanal çalışma yaklaşımının eğiliminin niçin artığını sorduğumuzda. Hemen hemen hepinizin aslında bildiği cevaplar verildi.

Kullanılan fiziksel alanların maliyeti, ortamın konforunu sağlamak için oluşan giderler. Çalışanların yolda kayb ettikleri zamanlar, bir arada olmanın getirdiği stresleri de dile getirdiler. Bu faktörlerin yanı sıra gerçekleştirdikleri performans değerlendirmeleri ve iş sonuçlarının gözden geçirilmesi sonucunda etkili bir verimlilik ve kazanım elde ettiklerini de hemde rakamlarla ifade ettiler.

Bilgi teknolojisinin gücü ve iletişim ağlarının hızı ve güvenilirliği, kuruluşların uzaktan konumlandırılmış çalışanları organize etmelerini, motive etmelerini ve yönetmelerini kolaylaştırdığından dolayı sanal çalışma eğilimi artmaktadır.

Sanal takımlar oluşturan ve bunları çok iyi yöneten küresel şirketin başkan yardımcısına buna nasıl yönettiklerini sorduğumuzda, başkan yardımcımız aşağıdaki gibi bir açıklamada bulundu.

Yöneticiler, ekip etkileşiminden kaynaklanan en büyük başarıların problemler ve konular için beyin fırtınası çözümleri, takım etkinliği için hedefler belirleme ve takım girişimleri ve projeleri için planlar geliştirme olduğunu bildirmektedir. Ekip üyelerinin bilgi birikimi ve uzmanlıklarını paylaşmalarına ve çözüm bulmak için birbirleriyle iletişim kurmalarına yardımcı olmak için çeşitli teknolojiler kullanılır.

Bu arada takımlar “sanallık” derecelerinde farklıdır. şeklinde yorumda bulundu.

Yakın zamanda küresel bir şirketin gerçekleştirdiği sanal takım uygulamaları ve bu takımlarla bir proje yapma fırsatı da yakaladık.

Teknoloji odaklı sanal ekip iletişimi, genellikle dört kategoriden birine girecek şekilde gerçekleştirilir:

Aynı zamanda, aynı yerde etkileşimler : Bu durumlar, iletişimi kolaylaştırmak için yüz yüze alışveriş yerine teknolojinin kullanılması haricinde, yüz yüze etkileşimlere benzer. Örnek olarak aynı ofiste çalışanlar fikir alışverişinde bulunmak için sohbet veya anlık mesajlaşma kullanıyor.

Aynı zamanda, farklı yer etkileşimleri :  Aynı zamanda sanal etkileşimler senkron iletişim olarak da bilinir. Aynı zamanda farklı yer etkileşimine örnek : evinde çalışan bir takım arkadaşı ile başka bir şehirde bir iş toplantısında çalışan bir meslektaş arasındaki mesajlaşma kullanımı.

Farklı zaman, aynı mekan etkileşimleri: Farklı çalışma programları veya ortak zaman dilimlerinin olmayışı gibi çeşitli durumlar, meslektaşların gerçek zamanlı olarak iletişim kurmasını pratik hale getirebilir. Zaman eşitsizliği, çalışanların gönderilerini istedikleri zaman paylaşmalarına olanak veren şirket blog gibi iletişim yöntemleriyle aşılabilir.

Farklı zaman, farklı yer etkileşimleri : Farklı zaman etkileşimleri zaman uyumsuz değişimler olarak adlandırılır. Bu durumlar gerçek mesafeli iletişimi temsil eder. Bu gibi durumlarda çalışan bir yöntem, küresel olarak dağıtılmış iş arkadaşları arasında iletişim için e-posta kullanımıdır.

Gelecek durakta Sanal Takımların Avantajlarına ve Kazanımlarına yakından bakabilmek dileğiyle ;

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...