İşteki  İnsan Sanatı – I

This post has already been read 1351 times!

İş Dünyası ve Sanat mı ?????

Merhaba ayselevran@ttmail.com, aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları

Her meslekte başarının zirvelerinde olan bireylere baktığınızda veya onlara başarının sırrını sorduğunuzda olabildiğince yalın ve kısa bir cevap verirler. İşlerini bir hobi olarak gördüklerini ve işlerine sanatlarını kattıklarını ifade ederler. İş yaşamına ve iş çevrimimize sanatı nasıl katabiliriz? Veya veya her ne iş yapıyorsak bir sanatı icra edecek şekilde nasıl çalışabiliriz? Bu ve benzer soruları “İşteki İnsan Sanatı” paylaşım dizisinde paylaşmaya çalıcağız. İş hayatının dönen çarkını ve bu çarkın her bir dişlisindeki tüketim olgusu ve tüketim sonucu oluşan ürün ve servis oluşum döngüsüne bakarak başlatalım bu duraktaki paylaşımı

Hepimiz bir veya belki birkaç işle uğraşıyoruz. Her gün iş yaşamına katılmak için yataklarımızı terk ediyoruz. İş dünyasına adım atmak üzere uyandığımız andan itibaren, tüketim sayacını çalıştırıyoruz.

Elektrik düğmesine basıyoruz, suları akıtıyoruz, kahvaltı yapıyoruz, işe gitmek üzere ya kendi arabamıza veya ücretini ödediğimiz araçlara biniyoruz. Bu arada cep telefonlarımıza bakıyoruz, yolda belki bir yerden kahve, çay, su vb alarak yola devam ediyoruz. Bunları yazarken her salise tükettiğimizin bir kez daha farkına vardık.

Bizim ve diğer bireylerin tüketimi için ürünler ve servislerin oluşturulmasına katkıda bulunuyoruz, bu anlamda gün boyunca işe dair faaliyetler gerçekleştiriyoruz.

Gerçekleştirdiğimiz işler en gelişmiş sanat şeklidir. İş nasıl sanat olarak tanımlanabilir?  Sanat olgusu da aslında ticari modele dönüşmüyor mu?. Nasıl mı? Müzik, resim, tiyatro, sinema vb diğer tüm sanat türleri, iş yaratma ve yapma yeteneğine dayanır.

Ticaret olmadan, yaşam devam edebilir mi? Büyüyebilir mi? İlerleyebilir mi? Hepsine hayır diye cevap verdiniz. Aslında diğer tüm sanat formları da işletmelere dönüşür. Müzik, tasarım, moda, fotoğrafçılık, tiyatro ve film “endüstriler” dir.

İş dünyası, bu sanat formlarına bir inovasyon ve yaratıcılık getirdi ve bunların da iş yapmak ve tanıtmak için nasıl kullanıldığını ortaya koydu. İşi sanat olarak görmek, bu kadar inovasyonun, yaratıcılığın ve etkinin kaynağı haline gelmemize yardımcı oluyor. Bu yaklaşım aynı zamanda  bizi neyin motive ettiğini, işe nasıl katıldığımızı, müşteri, tüketici, pazarlamacı, mucit ve tasarımcı, müşteri hizmetleri temsilcisi, satışçı, süreç ve sistem yaratıcısı gibi üstlendiğimiz rolleri anlamamızı sağlar.

Neden çalışırız? İş sonuçları üretiriz? İhtiyaçlarımızı karşılamak adına çalışıyoruz diyebilirsiniz, bu soruya orta düzey yönetici olan bir kadın çalışan ihtiyaçlarımız  karşılandığında, memnun oluruz ve bu mutluluğu ilerletecek şekilde çalışmalarımızı artıracak şekilde davranırız, diye bir cevap verdi.

Ve cevabını biraz daha açtı; ihtiyaçlarımız karşılanmadığında, kızgın, üzgün veya hayal kırıklığına uğramış hissediyoruz.  İhtiyaçlarmızı, arzularımızı yerine getirmek için ürün satın alıyoruz ve satın alma kararlarımızın mantıktan çok duygulara dayanmaktadır ve işte bu duyguları tatmin etmek için iş yaşamındayız. Evet sizin bu konuda düşünceleriniz ve yorumlarınız neler dir?

Gelecek durakta duygular ile ürün ve hizmet oluşturulmasına yakından bakabilmek dileğiyle ;

 

Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

ayselevran@ttmail.com; aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

 

 

Share

You may also like...