Müzakere ve Müzakere – IV

This post has already been read 423 times!

Müzakere Sürecinde Rahat Olabilmek ?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“ Müzakere ve Müzakere” kapsamında başlattığımız paylaşım yolcuğumuzun önceki duraklarında damarlarımızda dolaşan kan kadar hayati öneme sahip müzakerenin süreç- sanat ve gerekliliği, müzakere süreci ve yaklaşımımız, müzakere ve en iyi değerin sağlanmasına dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Müzakere Sürecinde Rahat Olabilmek ” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Müzakere masasının diğer tarafındaki bir kişi rahatsız olduğunda rahat olmak, zorlu ve hatta rekabetçi hissetmenize neden olabilecek zor bir pozisyon alabilir. Bu gibi durumlarda rahatsızlık duymak yerine olabildiğince daha rahat olabilme becerisini geliştirmek ve iyi bir öz güven sergilemek oldukça anlamlıdır.

Müzakere süreci kendi içerisinde zaman baskısı ve karşı tarafın kazanmaya odaklı stresinden dolayı bizim gergin olmamız diğer bir değiş ile rahatsız olma durumumuz kaçınılmazdır. İşte bu gerçekten hareket ile rahat olabilme ve bunu yalın olarak sergileyebilmek yetenekli bir müzakereci olabilmenin en önemli ön koşullarından biridir. Bu olmadan, düşünme ve gerçekleştirme yeteneğimiz tehlikeye girebilir. Bu nedenle, müzakere ederek bir sürece dahil olduğunuzu ve müzakere ettiğiniz kişilerin bu sürece dahil olmanın bir parçası olarak uyum sağlamak için zamana ihtiyaç duyduğunu kabul etmemiz gerekir.

Zamana ihtiyaç duyma durumları olarak da

Herhangi bir yeni risk, yükümlülük, koşulların oluşması

Müzakere sürecinde yapılacak sözleşmenin değerini önemli ölçüde değiştiren yeni tekliflerin masaya gelmesi.

Sözleşmelerde yer alan değişkenlerin net olarak anlaşılabilmesi vb sayılabilir

Değer odaklı müzakere süreci adına tarafların gerektiği durumda bir birlerine zaman vermelerinde fayda var. Tamamen kazanma odaklı ve karşı tarafı zor durumda bırakmak isteyenler zaman konusunda acımasız olabiliyorlar.

Müzakere sürecinde evet kazanma odaklı olunması hedef olabilir, fakat karşı tarafa hiç bir şans bırakılmaması baskı altına alma vb durumlara karşı taraf müzakere masasını müzakereye değer bulmadan terk edebilir. Bu terk edilme halini zafer olarak karşılamak doğru olmazsa gerek ve iyi bir müzakere becerisine sahip olmanın göstergesi olduğunu kabul etmemek gerek. Müzakere sürecinde en çok gündeme gelen ve odaklanılan nokta memnuniyet ihtiyacı

Gelecek durakta “Memnuniyet İhtiyacı “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...