Müzakere ve Müzakere – III

This post has already been read 556 times!

Müzakere ve En İyi Değeri Sağlamak ?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“ Müzakere ve Müzakere” kapsamında başlattığımız paylaşım yolcuğumuzun önceki duraklarında damarlarımızda dolaşan kan kadar hayati öneme sahip müzakerenin süreç- sanat ve gerekliliği, müzakere süreci ve yaklaşımımıza dair paylaşımlarda bulunmaya çalıştık.

Bu durakta “Müzakere ve En İyi Değeri Sağlamak” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Müzakerede, egonuz ve rekabet gücünüz, özellikle rekabet duygusunun dahil olmasına izin verdiğinizde, “kazanma” ihtiyacını körükleyebilir.

 Ancak, müzakere anlaşmaları rekabet etmek veya kazanmakla ilgili değildir; en iyi değeri sağlamakla ilgilidir. Bu şu anlama gelir: diğer kişinin veya tarafın ne istediğini, neye ihtiyacı olduğunu veya inandığını; ne yaparlar; ve bunun olasılıkları nasıl etkilediğinin anlaşılmasına odaklanılmasıdır.

Gerçek anlamda müzakere süreci bağlamındaki yeteneğimizi geliştirmek adına diğer taraf için neyin önemli olduğuna odaklanmamız ile birlikte karşı tarafın  ilgi alanları, öncelikleri, varsa seçenekleri dikkate almamızda fayda var.

Müzakere sürecinde yer alan karşı tarafı ve motivasyonlarını anlamak için yol alacağımızı bir gerçek olarak kabul edersek, karşı taraf ile ilgili içgörüleri kendi yararımıza kullanabiliriz ve nihayetinde anlaşmanın değerini kendimiz için artırabiliriz.

Karşı tarafı yenmeye güdülenmek, bizi genellikle anlaşmadan elde ettiğimiz değeri en üst düzeye çıkarmak olan ana hedefimizden uzaklaştıracaktır.

Müzakere sürecinin değerini yükseltmek için ilk görevimiz proaktif olmak ile birlikte  müzakere şeklimizin kontrolünü ele almaktır. Müzakere süreci kapsamındaki sorunların haritasını çıkarmak için, hedeflerimize hizmet edecek şekilde anlaşmayı müzakere etmemize yardımcı olacak bir gündem oluşturulması oldukça önemlidir.

Gündem oluştururken nelerin önemli olduğuna karar verirken kendimize karşı dürüst olmaya çalışmamızın kazanımları oldukça büyüktür.

Müzakere sürecinde değer odaklı olmanın temelinde işbirliğine ihtiyacımız olduğunun kabul edilmesi yer almaktadır. İşbirliği yaklaşımlı müzakerelerimizde egomuza kesinlikle yer yoktur. Önemli olan tek şey, anlaşmanın yaşam süresi boyunca toplam değerdir

Gelecek durakta “ Müzakere Sürecinde Rahat Olabilmek “ ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...