Kıyaslama – Benchmarking -IX

This post has already been read 334 times!

Performans Kriterleri Odaklı Boşluk Analiz ?????

Merhaba aevran@etsgelisim.com paylaşım dostları;

“Kıyaslama – Benchmarking “ kapsamında başlattığımız paylaşım yolculuğumuzun önceki duraklarında kıyaslamaya niçin ihtiyaç duyulduğu, Xerox ve kıyaslama, kıyaslama türleri, iç kıyaslama, kıyaslama sürecinin kilometre taşları, sürekli iyileştirme, Edwards Deming ilkeleri, kıyaslama sürecinin uygulamaya alınması, saha ziyaretinin protokolleri ve kuralları, performans kriterleri odaklı boşluk analizine dair paylaşımda bulunmaya çalıştık

Bu durakta “Performans Kriterleri Odaklı Boşluk Analiz” odaklı zihin jimnastiği yapılmasına ne dersiniz?

Kıyaslama yapılan şirket ile karşılaştırma konu kapsamında performans farkı diğer bir değiş ile boşluğu detaylı analiz edilerek netleştirilmesi oldukça önemlidir.

Kıyaslama yapan şirketin performansı kıyaslama için ziyaret edilen, görüşülen şirketten yüksek olduğu durumlara buna ‘pozitif boşluk’ denir. Kıyaslama yapan şirketin performans seviyelerinin hedef performanstan veya en iyi uygulamadan daha düşük olduğu durumlarda buna ‘negatif’ boşluk denir. Burada kritik olan negatif boşluğun ne kadar olduğunun diğer bir değiş ile performans boşluğunun boyutunu ölçmektir.

Performans boşluğunun boyutunu ölçmenin yanı sıra, performanstaki farklılıkların nedenlerini belirtmek de önemlidir. Gerçek ve hedef performansını özetleyen, en iyi uygulama yöntemlerini tanımlayan ve kurum içindeki mevcut yöntemlerin bir özetini sağlayan bir matris hazırlanır.

Performans boşluğunun boyutu ile birlikte gerekçelerinin netleştirilmesini sağlayan matris oluşturulmasından sonra değişim alanlarını belirlemek, önceliklendirmek ve iyileştirmeler için bir plan hazırlama fazına geçilir.

İyileştirme alanlarının belirlenmesi, önceliklendirilmesini kapsayan planlarının hazırlanması :

Genellikle kıyaslama çalışmaları, yapılabilecek bir dizi iyileştirmeyi tanımlar. Çabaların değerli olması için bunlara öncelikler eklemek önemlidir. Hangi değişikliklerin ele alınması gerektiğini belirlemenin çeşitli yöntemleri vardır.

Önceliklendirme:

Performanstaki boşluğu ölçmek faydalı olsa da, analiz edilecek her süreci tanımlamak için kullanılan karar verme kriterlerine geri dönmek de zorunludur. Bu durumda bu müşteri öncelikleridir.

Maliyet veya Fayda Analizi:

Yapılacak değişikliklere karar vermenin bir başka yöntemi de bir maliyet veya fayda analizi yapmaktır.

Önemli İyileştirme Matrisi:

Proje ekibinin iyileştirme önerilerini ortaya koyarken göz önünde bulundurması gereken bir husus, kurumsal hedeflere ulaşmada getireceği önemli değişikliğe kıyasla, iyileştirmenin organizasyona dahil edeceği büyük sosyal düzeydir.

Değişiklikler, iyileştirmeler netleştirildikten sonra uygulama planı hazırlanır.

Gelecek durakta “Uygulama Planının Hazırlanması” ile yolculuğumuzu sürdürebilmek dileğiyle;

 Sevgiyle ve huzurla huzurda kalın

Aysel Evran

aevran@etsgelisim.com ; www.ayselevran.com, www.etsgelisim.com

BİR FULARLIK FARK!®

İle

MASADAN SAHAYA

Devlet Siyaset Aile Şirket Ülke Üniversite Toplum Birey

YÖNETİMİ®

Share

You may also like...